Anpassad sökning

torsdag, juli 28, 2011

2007 Pedroncelli Zinfandel Mother Clone Dry Creek Valley


Detta är den sista av sommarens zins för under 200 kr från beställningssortimentet och än en gång en bra prestation. Lika bra som sommarens vinnare i klassen - Wente Zinfandel Beyer Ranch från 2008 är det dock inte.

Pedroncelli i Geyserville startades 1927 och överlevde förbudstiden genom att sälja druvor till hemmabryggning. Firman är något av Zinfandel-specialister men gör flera olika viner, både röda, vita och rosé i prisklassen $10-20. 2007 Pedroncelli Zinfandel Mother Clone Dry Creek Valley kostar 179 kr i Sverige.

Istället för att skriva berättelsen bakom vinets namn kan den som är intresserad kolla in filmen nedan där Julie Pedroncelli St. John berättar och förklarar.


Min matmatchning med vinet blir tyvärr inte mitt i prick. Jag hörde tidigare i år om chorizosmör i Sveriges Radios meny och testade i går en upphottad variant med chipotle i adobo och det blev mycket gott. Utan vin upplevdes det inte som speciellt hett men ihop med vinet förstärktes hettan och både mat och vin blev sämre än på egen hand. Smöret blev dock alldeles förträffligt gott och nästa gång det grillas ska jag prova att kombinera chorizosmöret med en söt glaze för att det förhoppningsvis ska funka bättre med vinet. Denna gång var köttet fantastiskt fin och mör entrecôte från USA men nästa gång blir det nog gris. Jen har nämligen frågat efter det.

Vinet har doft av jordgubbssylt och kirsch, björnbär, hallon och rent allmänt röda bär. Här finns en kryddig ton med lagerblad och svartpeppar. Med luft tillkommer blåbär och eukalyptus.

I smaken finns det också röda bär. Här finns ganska gott om tanniner och vinet upplevs som väldigt torrt och har hög syra. Tyvärr är alkoholen på 14,4% inte speciellt väl integrerad.


Chorizosmör med chipotle

75 g smör, rumstempererat
1 färsk chorizo (a ca 80 g)
1 tsk rökt paprikapulver, sweet
1/2 tsk chipotle i adobo, hackad

Ta bort skinnet från korven och stek köttet i smör. Låt svalna. Blanda med smör, paprikapulver, chipotle, lite salt och peppar. Rulla in i smörgåspapper och kyl.

Entrecôte med chorizosmör, råstekt potatis och grillad rödlök.

2 kommentarer:

Anna sa...

oj vad många goda recept jag hittade på din blogg =) tack massor!

johan p sa...

Tack själv! Jättekul om du hittat något smarrigt.

JP