Anpassad sökning

fredag, juli 22, 2011

2008 Paul Dolan Vineyards Zinfandel Mendocino County


Andra gången på kort tid har en relativt billig Zinfandel överträffat förväntningarna. Förra gången var det 2008 Wente Zinfandel Beyer Ranch som överraskade och denna gång handlar det om ett vin från Paul Dolan gjort av organiskt certifierade druvor (CCOF) från Mendocino som i beställningssortimentet kostar 136 kr.

Paul Dolan har ingen information om årgång 2008 på sin hemsida men enligt uppgifter jag hittat på annan plats är vinet gjort av 100% zin. Enligt svenske importören Ward Wines var årgång 2007 en blend med 92% Zinfandel och 8% Primitivo!!?

Paul Dolan med ett förflutet bland annat som president på Fetzer Vineyards har numera iklätt sig rollen som överstepräst bland Kaliforniens biodynamiker och på hemsidan kan man få ovärderlig information om dagens månfas och om det är en bra dag för att dricka vin... Dock är det bara ett av firmans viner, Deep Red (en blandning av Syrah, Petite Sirah, Grenache och Zinfandel) som är Demetecertifierade. Däremot är alla druvor man arbetar med organiskt odlade.

Vinet har har ek i både doft och smak och 73,5% har legat 18 månader på neutrala fat,  20% har legat lika länge på ett år gamla amerikanska fat och 6,5% har spenderat 9 månader på nya amerikanska fat.

I vinets doft finns en del drottningsylt men framför allt färska, solmogna björnbär och röda körsbär. Peppar och en örtig, kryddig ton återfinns också. Vidare finns det en artificiell jordgubbsdoft, ungefär som jordgubbsbugg och något jag inte kan precisera närmare men som jag upplever som orent och som stör en del.

I munnen är det framför allt vinets friska fruktighet som överraskar positivt. Björn- och körsbär dominerar också här. Pepparn som i doften är en blandning av svart och vit är i smaken tydlig svartpeppar. Vinet upplevs som ganska hårt extraherat och munkänslan är något tjock och trögflytande och med ganska hög sötma. Här finns förvånansvärt gott om tanniner. En utmärkt zin som slår det mesta på SB:s hyllor på fingrarna!

Det spöregnar i Skåne och den planerade grillningen blir det inte tal om. Istället stekte jag hamburgare i stekpanna och för första gången hade jag malt egen köttfärs. Jag misslyckades dock med att få tag på fett från nöt och högrev plus ryggbiff fick istället sällskap av fett från gris. Målet var såklart att få till en fetare köttfärs än den 10 procentiga man normalt köper i butik och min landade enligt uträkning på ca 25%. Hamburgarna blev fantastiskt fina i konsistensen och smakade bra. Nu vill jag skaffa mig en köttkvarn.

8 kommentarer:

Kayaker sa...

De måste ha haft firmafest på Ward Wines när de specade det innehållet! :D

johan p sa...

Haha! Det är 14,4% i Dolan Zin och några sådana hade nog slunkit ner innan man skrev ihop produktbladet.

Anonym sa...

Varför är det så otänkbart att de skulle kunna ha i en skvätt primitivo?

/ME

Anonym sa...

Denna länk reder ut det:

http://www.winespectator.com/drvinny/show/id/40489

/ME

Kayaker sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kayaker sa...

Mja, även om nu de amerikanska reglerna inte tillåter att man använder dem som synonymer så är det fortfarande minst sagt bisarrt att importören försöker göra en egen uppdelning av druvsammansättningen i ett EU-land - där de anses fullständigt ekvivalenta! Jag är övertygad om att det krävs en del konsumtion för att komma på den idén...

Charlotte sa...

Tack för en fantastiskt god middag! (Som alltid när du bjuder.) Om jag ger dig en köttkvarn, blir du min personlige kock då ; )
/Charlotte

johan p sa...

ME,

Du har naturligtvis rätt och jag ber om ursäkt för att jag är så dåligt påläst.


Charlotte,

Köttkvarn eller ej så är du välkommen på middag precis när som helst och (nästan) hur ofta du vill!

/JP