Anpassad sökning

lördag, juli 09, 2011

2008 Xanadu Chardonnay


Ungefär samtidigt som Decanter rapporterar om kris i Margaret River provar vi denna Chardonnay från Xanadu Wines, ett av de äldre vinerierna i området, som passar som hand i handske till vår stekta lax med rostad mandel, grillad sparris och en béarnaiseyoghurt. Receptet till den senare kommer från Meny i Sveriges Radio P1.

Den smöriga såsen har hög syra som möts upp fint av citrus- och smörtonernerna i vinet och det samma gäller för de rostade fattonerna som är något återhållsamma men som samspelar fint med den rostade mandeln. I vinets doft hittar vi också salmiak, vanilj och tuttifrutti (närmast i form av Ahlgrens bilar). Citrustonerna är inte så mycket citron utan istället fruktig pomelo och grape.

I den tropiska smaken är det desto mer citron men också lite kryddig lime. Vinet är mycket fint balanserat och allt hålls fint på plats. Ett fynd för 149 kronor!

Också Mattias Gade gillar Xanadu Chardonnay.


Bearnaiseyoghurt

2 pers

50 g smör
½ msk dragonblad i vinäger
½ tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
½ tsk worcestershiresås
1 ½ dl naturell turkisk yoghurt, 10 %
några droppar Tabasco
salt och grovmalen svartpeppar

Smält smöret  med dragon i en kastrull. Vispa samman senap, vinäger, worcestershiresås och yoghurt. Vispa ner det smälta smöret. Smaka av med tabasco, salt och peppar.

Receptet från Meny i Sveriges Radio P1.

Stekt lax med rostad mandel, färskpotatis, grillad grön sparris
och béarnaiseyoghurt.

2 kommentarer:

maria sa...

jättekul blogg! provade xanadu chardonnay ikväll till middagen, och tycker som du att det var ett fynd.
ska nog bläddra vidare bland dina bloggsidor..
go kväll

johan p sa...

Hej Maria!

Kul att du gillar bloggen och du är hjärtligt välkommen att bläddra vidare. Här finns tyvärr inte så mycket från Australien, då förmodar jag att man hittar betydligt mer om landets viner på din trevliga blogg.

Är priset på Xanadu ungefär samma där som i Sverige?