Anpassad sökning

söndag, juli 03, 2011

2008 Mendocino Wine Company Zinfandel Zig Zag Zin


I fredags var Jen och jag på AG Restaurang & Bar och givetvis blev det den omtalade hamburgaren för mig till huvudrätt.  Jag erkänner att jag är något av en burgarfantast men jag blev inte imponerat av AG:s variant. Tvärtom faktiskt.

Köttet i burgaren var dock mycket, mycket bra. Perfekt stekt och kryddat och brödet var OK. Även Pommes fritsen på oskalade potatis var bra, de kanske bästa jag ätit någonsin men den så kallade ketchupen till fritsen var helt oförklarlig. Smakade mest som utspädd, kryddad och rökig tomatpuré. Den rinniga feta såsen som tydligen kallas för senapsmajonnäs var aningen bättre men knappast något jag kommer att längta efter att doppa potatis i.

Med tanke på hur det muttrades på mat och service från de intilliggande borden var det nog inte den bästa dagen i den 30° varma restauranglokalen och något återbesök lär det inte bli.

Istället bestämde vi att på lördagskvällen laga hamburgare hemma. Eftersom vi inte har någon köttkvarn och alltså inte kan mala själv satsade vi på den bästa köttfärsen jag känner till, från Ejmunds Gård på Gotland. Tjocka skivor cheddar, avocado, chipotlechips och en het chipotlesås fick göra köttet sällskap i de utmärkta potatisfrallorna efter recept på den eminenta siten hamburgare.org.

Till detta drack vi en Zinfandel från beställningssortimentet. Zig Zag Zin från Mendocino Wine Company importeras av Ward Wines och kostar 112 kr.

Vinet har en trevlig doft med typiska zin-kännetecken. Här finns plommon, björnbär, svartpeppar och dessutom choklad och vanilj. Trevligt!

Smaken lämnar däremot en hel del att önska. Sylt och alkohol dominerar och det är endast den höga syran som räddar vinet från att klappa ihop fullständigt. 

Ett plötsligt blodsockerfall på stan i veckan fick mig att köpa en kaka vit choklad. Det som blev över använde vi till en smulpaj på rabarber. Eftersom vi hade jordgubbsglass hemma blev det lite sådan också.


Hamburgare med pommes och cole slaw.

Rabarberpaj med vit choklad och jordgubbsglass

7 kommentarer:

Charlotte sa...

Låter gott! Det ser jag fram emot att bli bjuden på när vi träffas! /Charlotte

johan p sa...

Hamburgaren kan vi säkert ordna men Zig Zag Zin blir det inget mer av. Har laddat upp med andra billiga Zinfandel istället.

Kayaker sa...

Finns det någon billig Zinfandel som är bra? Jag är skeptisk... :-)

johan p sa...

Runt hundringen tror jag knappast att det finns någon zin som kan anses som ett bra vin men jag tycker ändå att de har sitt existensberättigande. Det fungerar ofta riktigt bra med het chile-kryddad mat till söt och syltig zinfandel, gärna något kyld. Käk där det kanske naturliga dryckesvalet vore en kall öl men jag tycker att det är mycket roligare med rött vin.

Min favorit bland billig Zinfandel är än så länge 2007 Peachy Canyon Zinfandel WestSide. Den kostade dock lite mer (ca 200 kr) men är så bra att man kan njuta av den även utan chile och den kan definitivt jämföras med betydligt dyrare vin på samma druva. Samma sak gäller för 2006 Ravenswood Zinfandel Old Vine Sonoma County och 2006 Beringer Zinfandel Clear Lake som båda kostade under 200 och som smakade mer och bättre än de kostar.
Jag har tyvärr inte smakat några andra årgångar av de här tre vinerna men jag kommer att fortsätt att utforska billig zin från beställningssortimentet under sommaren.

Kayaker sa...

200 spänn räknas som hyfsat billigt. Ska jag hitta en Zin jag inte har svårt för så får jag annars gå på Turley eller kanske Martinelli (ej provad) men de kostar ju betydligt mer än så...

johan p sa...

Jag har tyvärr mycket begränsad erfarenhet av båda dessa. Från Turley har jag bara testat 2005 Juvenile som jag tyckte mycket. Att prova mer från Turley är härmed ett löfte.

Från Martinelli har det än så länge bara blivit 2007 Giuseppe & Luisa som jag inte gillade alls.

En zin jag glömde nämna bland de lite billigare sorterna är såklart Segesios bas-zin från 2007 som var sanslöst bra. Firman har flera andra schyssta sorter och Rockpile är förmodligen min favorit. Klassikern Old Vine släpps i augusti på Sb i ny årgång (2008).

Den allra bästa Zinfandel jag druckit måste dock vara 2005 Nickel & Nickel Ponzo Vineyard. Ett fantastiskt vin!

johan p sa...

Seghesio ska det så klart vara...