Anpassad sökning

torsdag, juli 14, 2011

2007 Stag's Leap Wine Cellars Chardonnay Karia


Sista middagen innan vi åker iväg på semester med slutmål i Toscana, blir vi sugna på Chardonnay och valet faller på Karia från Stag's Leap Wine Cellars, strax utanför Yountville. Firman gjorde sig ett namn vid den berömda "Judgement of Paris" 1976 då man blev bästa Bordeauxblend med den första årgången av S.L.V. och ägaren Warren Winiarski blev något av en legend.

Först blir vi lite besvikna på vinet och säger saker som "Ja, det var bra men inte fantastiskt." men efterhand som temperaturen på vinet ökar och det bara blir bättre och bättre ändrar vi uppfattning. Det här vinet är ganska fantastiskt! Eftersom vi var lite sent ute fick vinet inte någon riktigt chans att andas utan vi chockluftade det genom att hälla det några gånger fram och tillbaka i karafferna. Jag vet att det beteendet inte ses med blida ögon av vissa vinkonässörer och denna gång hade de helt rätt. Det här var fel sätt att behandla Karia.

Vinet är inte speciellt kaliforniskt utan påminner mer om något fatlagrat från Bourgogne. Det har legat 9 månader på ekfat, 23% var nya franska fat. I den friska doften hittar vi spår av dessa men framför allt handlar det om frukt som grape, äpple, päron och något ospecificerat exotiskt. Några hasselnötter har också letat sig med i bilden. 

Smaken innehåller också minnen av fatlagringen. Munkänslan är aningen fet och oljig och lite bitter men syran hög. Vi hittar omogen persika, galiamelon och gula äpplen och som sagt, vinet blir bara bättre och bättre men plötsligt är det slut...

Vi drack 2007 Stag's Leap Wine Cellars Chardonnay Karia till en pastasallad med bland annat kycklinglever, champinjon och torkade tranbär och till det rörde vi ihop en enkel senapsdressing. Mums!Senapsdressing

1 äggula, rumstempererad
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk citronjos
1 dl olja (t ex majs eller raps)
salt
svartpeppar

Vispa allt och tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pastasallad med kycklinglever

Inga kommentarer: