Anpassad sökning

lördag, mars 01, 2008

2002 Tilenus Pagos de Posada


Druvan Mencia trivs bra i Bierzo i nordvästra Spanien där det skyddade läget och den höga höjden gör klimatet varmare och nederbörden mindre än i intilliggande Galicien. Mencia ska vara släkt med Cabernet Franc och samma druva som portugisiska Jaen och lär ha kommit till Bierzo med franska pilgrimer på väg till Santiago di Compostella. I rätt händer bli det hur som helst bra vin av den tjockskaliga druvan.

2002 Tilenus Pagos de Posada kommer från vingården Bodegas Estefania som startades så sent som 1999. 2002 var tredje årgången från firman. Estefania odlar endast Mencia och druvorna i Tilenus Pagos de Posada kommer från 75-100 år gamla vinstockar.

Vinet har kanske inte den vackraste färgen med ganska mycket brunt i det röda. Det är förvånansvärt mjukt i munnen redan vid öppnandet av flaskan och har en härligt köttig och kryddig doft med svarta vinbär, choklad och läder. Läderdoften kommer fram ännu mer efter några timmar i karaff. Även i smaken finns det en hel del kryddighet i form av framför allt svartpeppar. Jag hade väntat mig ett något motsträvigare vin och är lite besviken på det något tunt i mitten. Trots detta är det ett bra val till vår hängmörade entrecôte med palsternacksgratäng, rödvinssås och lite ruccola.

Istället för dessert fortsätter vi med vinet och provar två fårostar – helt olika varandra. En Manchego och en likaledes strålande Tryffelpecorino från Peck i Milano. Det är omöjligt att säga om den ena är bättre än den andra men om jag hade piskan på ryggen och skulle välja ost till vinet skulle nog Pecorinon bli mitt val.


Palsternacksgratäng med rostade oliver och paprika

4 pers

100 g svarta oliver med kärnor
1 stor röd paprika
6 palsternackor
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
2 dl parmesan, riven

Kärna ur oliverna och rosta dem i 175 grader i 1,5 timmar. Dela och kärna ur paprikan. Lägg på en plåt och rosta dem i ugnen på grill i 15-20 minuter tills skalet börjar bli svart och bubbligt. Låt svalna i plastpåse och dra av skalet. Skär i bitar. Skiva palsternacka och purjolök. Koka dem mjuka i mjölk och grädde tillsammans med pressad vitlök. Salta och peppra. Häll de gräddkokta palsternackorna i en ugnsfast form. Lägg på paprika och oliver. Strö över parmesan och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.


Rödvinssås

4 pers

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
25 g smör
3 kvistar rosmarin
3 dl rött vin
2 msk balsamico
2 msk kalvfond
1 tsk socker
3 dl vatten
ev några matskedar Maizena utrört i lite vatten

Skala och skär rödlök och vitlök grovt, fräs detta i smör (spara ca 2 msk Tillsätt sedan rosmarin och rödvin, koka ner tills cirka 1/4 återstår. Tillsätt viltfond, balsamico, socker och vatten och låt koka ihop till god konsistens och smaka av med salt och peppar, sila. Red ev. såsen med Maizena. Blanka av såsen genom att vispa ner 2 msk smör skuret i mindre kuber.

Inga kommentarer: