Anpassad sökning

söndag, mars 23, 2008

2004 Robert Mondavi Winery Chardonnay Carneros

2004 Robert Mondavi Winery Chardonnay Carneros

Det sägs att Caesarsalladen skapades på 1920-talet i Tijuana. Restaurangen där Caesar Cardini arbetade var fullsatt men råvarorna höll på att ta slut. Caesar skapade då salladen med vad han hade kvar. Tydligen fanns det ingen kyckling, den har tillkommit senare och i Caesars anda slänger vi också ner ett paket (150 g) färska haircots vertes. Vi skulle egentligen ha dem till lammet i går men glömde bort dem i kylskåpet. Gott blir det hursomhelst och till salladen dricker vi en riktigt hygglig Chardonnay från Napa-legenden Robert Mondavi.

Vinet doftar äpple, päron och citrus. Det är mycket fruktigt men har en mineralitet som balanserar upp det hela. I munnen känns vinet något smörigt och det har en hög och frisk syra. Eftersmaken är ganska lång och avslutas med ett litet sting av…vi funderar och enas om att ingefära är det som kommer närmast. Ett gott vin till salladen och inte så dyrt (15-18$).


Caesarsallad

2 pers

Krutonger

3 dl tärnat vitt bröd
1 mycket fint hackad vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja

Sätt ugnen på 175 °C. Skär brödet i cm-stora kuber, låt kanten vara kvar. Rör ner vitlöken i oljan med en gaffel. Vänd brödtärningarna i oljan, bred ut dem på en plåt och låt dem stå mitt i ugnen ca 10 minuter. Vänd dem ofta så att de blir jämnt gyllenbruna.

Dressing

1 ägg
3 sardellfilér
2 finhackade vitlöksklyftor
1 krm salt
2 msk worcestershiresås
saften av 1 citron
1 msk dijonsenap
1 dl olivsolja
1/2 dl färskriven parmesanost (+ ev extra parmesan till serveringen)
nymald svartpeppar

Lägg ägget i kokande vatten i 1 minut. Mosa sardellerna, vitlök och salt till en pasta i en stor skål med en gaffel. Rör ner worcestershiresås, citronsaft och senap. Knäck ägget över skålen och rör ner det. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning (ungefär som när man gör majonnäs).
Sallad

1 grillad kyckling
150 g haircots verts
1 stort stånd romansallat

Pilla kycklingen. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i haircots verts. Kokka i 2 min och häll av vattnet. Blanda allt med dressingen. Smaka av med peppar ock strö över färskriven parmesanost.

Inga kommentarer: