Anpassad sökning

onsdag, mars 12, 2008

2006 Conte Leopardi Rosso Conero

2006 Conte Leopardi Rosso Conero

Vårt stående pizzavin har sedan i höstas varit 2004 Valle Reale från Montepulciano d'Abruzzo, ett friskt och fruktigt italienskt rödtjut som nästan inte kostar några pengar alls.

I marssläppet kom 2006 Conte Leopardi Rosso Conero gjort på samma druva, Montepulciano men från det lilla området Rosso Conero som ligger en bit norrut från Montepulciano d'Abruzzo och ut mot kusten till Adriatiska havet.

Vinet har fruktig doft. Direkt vid öppnandet dominerat av plommon och körsbär men efter en timmes luftning och några grader varmare har dessa förvandlats till svarta vinbär. En svagt kryddig ton har tillkommit och fattonerna är ganska lätta att hitta. Också i smaken känns kryddigheten och vinets fruktighet och fat finns också på plats. Vinet har en kärvhet jag inte riktigt kommer överrens med och den höga syran känns inte riktigt balanserad med fruktigheten .

Så länge det finns kvar Valle Reale på Sb kommer det att vara vårt förstahandsval till pizza. Rosso Conero kommer faktiskt inte ens riktigt nära. Till tryffelpecorino fungerar det bättre men då blir det ett helt annat startfält att utmana.

Edit: Efter två dagar i toppad mindre flaska har syran sjunkit ihop till en mer anständig nivå och det är ett helt annat vin. Så här skulle det ju smakat, då hade jag inte sagt ett ont ord!


Inga kommentarer: