Anpassad sökning

lördag, mars 15, 2008

2004 Melville Syrah Estate - Verna's


Santa Rita Hills AVA är ett förhållandevis litet område på båda sidorna av Santa Ynez floden i Santa Barbara County. Santa Rita Hills är ett av Kaliforniens kallaste platser och vingården Verna's ligger i direkt anslutning till Stilla havet. Där finns inte några kullar som stoppar de kalla vindarna men å andra sidan var vår och sensommaren 2004 ovanligt varma och druvorna skördades 2-3 veckor tidigare än normalt.

Den före detta finansmannen Ron Melville flyttade 1996 sin verksamhet hit efter att i ett antal år hållit till i Sonoma och sålt druvor till andra vinhus. Vinmakare hos Melville är kultförklarade Greg Brewer som också gör vin under egna etiketten Brewer-Clifton. Finns det inte overkligt många kultförklarade vinmakare i världen och kanske framför allt i Kalifornien?

Att laborera med olika druvkloner och andelen stjälkar som får åka med i krossnings-, pressnings- och jäsningsasfaserna tycks vara Greg Brewers specialité. Druvorna i 2004 Melville Estate Syrah Verna's är åtta olika syrahkloner. Skördeuttaget var lågt och en fjärdedel av druvorna fick sitta kvar i klasar. Stjälkar och skal fick ligga i druvjuicen runt 30 dagar. Vinet låg sedan på neutrala fat (10 år gamla) i 12 månader.

Färgen är djupt-röd med en tydlig dragning åt lila. Efter en hel dags dekantering har det en ganska fantastisk och komplex doft av mörka bär som björnbär, körsbär och vinbär. Lite i bakgrunden anas en köttaffär, torkade frukter, lakrits och ceder.

Direkt vid flaskans öppnande är den höga alkoholhalten (15,2%) påtaglig i smaken men när vinet fått andas rejält har detta som tur är dämpats rejält. Det är ett fruktigt vin med viss behaglig strävhet från tanninerna och fräsch syra i bra harmoni. I kombination med maten dämpas frukten rejält och fram träder rökt the, typ Lapsang. Vinet har bra längd och det finns lite sting i eftersmaken.

Vinet fungerar bra till den ganska svåra men mycket lyckade maten. Lamm och syrah är ju en klassiker men äggulor, vinäger och senap kan ställa till det en hel del.


Örtpanerade lammracks

3 pers

2 tjocka skivor fullkornsbröd
0.25 dl finhackad persilja
finrivet skal av ½ citron
1 krossad vitlöksklyfta
40 ml olivolja
havssalt
nymalen svartpeppar
lammracks à 3-4 revben per person
1,5 msk dijonsenap

Sätt ugnen på 180ºC. Lägg brödskivorna på en plåt och rosta i ugnen i 20 minuter eller tills de är svagt gyllenbruna. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Smula brödskivorna för hand eller i en matberedare. Blanda brödsmulor, persilja, citronskal, vitlök, olivolja, salt och peppar i en skål. Gnid in lammracksen med lite olivolja. Salt och peppra rikligt. Hetta upp en stekpanna. Lägg racksen med fettsidan neråt i stekpannan och bryn ett par minuter. Flytta över dem till en smord ugnsform. Bre senap över den stekta sidan och tryck fast örtpaneringen på köttet. Ugnsstek racksen tills innertemperaturen är 58-60ºC Ta ut köttet och låt det vila i formen under aluminiumfolie i fem minuter. Skär upp racksen.


Potatissallad med dijonsenapsdressing

4 pers

500 g liten potatis, kokt och halverad
purjolök, strimlad
1 paprika, strimlad
1 röd lök, strimlad
2 vitlöksklyftor, pressade
3-4 cocktailtomater
persilja, hackad
2 äggulor
4 msk dijonsenap
2 tsk strösocker
2 msk vinäger
2 dl olja, som droppas i såsen

Rosta paprikan tills den blir svart och bubblig. Lägg i plastpåse några minuter och ta sedan bort skalet. Strimla paprikan. Blanda potatis, purjolök, paprika, röd lök, vitlök, cocktailtomater och örter. Rör ihop dressingen till salladen och blanda ner.


Mynta- och dijonsenapsyoghurt

4 pers

2 dl matlagningsyoghurt
4 kvistar mynta, hackade
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar

Blanda ingredienserna till mynta- och dijonsenapsyoghurten och droppa runt kött och sallad.

Inga kommentarer: