Anpassad sökning

fredag, mars 14, 2008

2006 Cline Cellars Syrah Sonoma County

2006 Cline Syrah Sonoma County

Hamburgare med bröd och friterade potatisklyftor står på menyn denna fredagskväll och till det en billig amerikansk Syrah.

Clines Zinfandel har länge varit en av mina favoriter under hundringen. Ett vin som i tidigare årgångar (har inte provat 2006:an som Sb säljer nu) klarat sig från syltfällan som det annars är så vanligt att zin-viner i de lägre prisklasserna hamnar i. Förhoppningen var att också detta vin skulle undvika att hamna där. De flesta recensioner har varit översvallande sedan de 12 000 flaskorna släpptes den 1 mars, alltså i de flesta av landets Sb-butiker.

Största delen av druvorna kommer från Sonoma County, några mil norr om San Fransisco dit Fred och Nancy Cline flyttade med sitt Cline Cellars i början av nittiotalet. Företaget hade då funnits i ungefär tio år. Även om Cline nästan kopplas ihop med Zinfandel så använder man en hel del andra druvor vid sin vinframställning: Merlot, Alicante Bouschet, Mourvèdre, Sangiovese, Grenache och så då Syrah. Visst hade det varit spännande att prova någon av deras lite mer exklusiva sorter.

2006 Cline Syrah doftar vinbärssylt, fat och aningen kryddigt. Syltigheten i doften gör att jag blir misstänksam. Ska det bli som att äta blåbärssylt direkt ur burken? Men en första sipp stillar dessa farhågor. Visst finns det syltighet även i smaken men den är något beskedligare än befarat. Dock ökar den något efterhand som temperaturen på vinet stiger. Kryddigheten (svartpeppar) är påtaglig och det finns klart brända toner. Aningen gles i mitten men riktigt bra längd med ganska påtaglig syra. Mer än så här kan man knappast vänta sig för 89 spänn.


Friterade potatisklyftor

3 pers

600 g fast potatis
ca 1 l rapsolja
salt

Skölj och skubba potatisarna. Skär dem i i tunna klyftor (med skalet kvar). Skölj potatisen i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper. Hetta upp oljan till 180º i en stor gjutjärnsgryta. Lägg ner potatisklyftorna i omgångar i den heta oljan och låt dem bli mjuka utan att få färg. Ta upp dem och låt dem rinna av. Före serveringen friteras potatisen till högre temperatur, ca 190º, tills den blir guldgul och frasig. Låt den rinna av väl. Salta.

Givetvis sparas den avsvalnade oljan för framtida friteringar.


Inga kommentarer: