Anpassad sökning

fredag, mars 07, 2008

2005 Umani Ronchi Le Busche Marche Bianco


Umani Ronchi imponerar oftast med sina billiga och strålande viner på Verdicchio och Le Busche från 2005 är inget undantag. Precis som tidigare årgångar är Le Busche en 50/50-blandning av Verdicchio och Chardonnay. Verdicchio odlas endast i regionen Marche på adriatiska kusten i Italien.

Vinet är utmärkt balanserat och doftar smörkola, apelsin, en gnutta vanilj och fat. Smaken är ganska kryddig och fruktig med solmogna apelsiner, aprikos, pomerans och fat.

Det finns fortfarande gott om flaskor kvar på Sb trots att det hypats ganska friskt av svenska medier inför mars månads nyhetssläpp. Även om det är relativt utvecklat och definitivt drickbart redan nu kommer jag att lägga undan några flaskor ett eller ett par år.

4 kommentarer:

Harald sa...

Ett skitbra vin enligt mig, har själv bunkrat upp med en låda, ser fram emot varje flaska...

johan p sa...

Att det är ett skitbra vin kan jag skriva under på. Har också några flaskor 2004 Casal di Serra Vecchie Vigne från Ronchi i källaren. Har du erfarenhet av att lagra det vinet?

Ruso sa...

Jag lagrade några Le Busche för ett par år sedan. Jag har för mig att det var 2001:or som öppnades 2006. De hade inte åldrats med värdighet. Frukten var borta och vinet var mycket trött. Jag var förvånad hur ett så potent vin hade domnat. 2 flaskor var det dessutom, så troligtvis ingen defekt. Var försiktig!

johan p sa...

Hej Ruso!

Tråkigt att vänta flera år och så blir det inte bra… Stort tack för informationen. Jag tror att jag bara låter någon flaska ligga och bara i ett eller möjligtvis två år, för att se vad som händer.