Anpassad sökning

söndag, mars 02, 2008

2006 Horst Sauer Riesling Großes Gewächs Trocken Escherndorfer Lump


Hur det över huvud taget är möjligt att använda sluttningar som är 70° branta till jordbruksmark är helt osannolikt men det är tydligen precis så det är i Escherndorfer där druvorna till detta vin kommer från. Lump i vinnamnet syftar till ytjorden i vingården som blev bortspolad av regn och sedan fick återföras manuellt. Att jord på så branta sluttningar spolas bort vid häftigt regn bör inte ha kommit som en överraskning men var såklart ändå en katastrof för familjen Sauer. Egendomen ägs av äkta paret Magdalena och Horst Sauer och Horst är vinmakare tillsammans dottern Sandra.

Vinet är såklart fortfarande väldigt ungt vilket märks både på lukt och smak men funkar utmärkt att dricka redan nu. I doften och smak finns både röda och gröna äpplen, citrus, mineral och gräs. I den spritsiga smaken finns det också piggelin. Det här är mycket hög klass!

Vår söndagsmiddag består av Öresundstorsk och en wok med palsternacka, morötter, kålrot, rotselleri, rödbeta, broccoli, purjo och räkor med en sås på soya, ostronsås, citrus och diverse kryddor. Se recept nedan. Mycket enkelt och gott och citrussåsen gör att det blir helt rätt tillsammans med vinet.


Citrus-woksås

½ dl ostronsås
½ dl ljus soja
1 chili, hackad
1 lime, saft
1 apelsin, saft + zest
1 msk sesamolja
1 msk fisksås
2 msk ingefära, riven
1 tsk socker

Blanda allt i en kastrull och koka ihop i 5 min. Slå över de wokade grönsakerna.

Inga kommentarer: