Anpassad sökning

lördag, mars 22, 2008

2004 Don Sebastiani & Sons Merlot Screw Kappa Napa


Don Sebastiani & Sons startades 2001 med målsättningen att tillverka och sälja inte alltför dyra viner med hög kvalitet. Redan efter fyra år blev man av The Wine Enthusiast utsedd till Winery of the Year. Men historien startade egentligen långt tidigare, närmare bestämt 1895 när Samuele Sebastini utvandrade från Italien till Amerika och 1904 började odla druvor i Sonoma.

Jag har för mig att jag någonstans läst att de amerikanska vinkonsumenterna tyckte att det var väl magstarkt att ha med ordet screw i namnet och att Sebastini tonade ner detta på etiketten och highlightade initialerna SCN istället.

2004 Don Sebastiani & Sons Merlot Screw Kappa Napa var släpptes som tillfällig nyhet på Sb 1 mars. I beställningssortimentet finns det också SKN Zinfandel och Chardonnay.

Det här är en klart godkänd Merlot som fungerar jättebra med lammet. Jämfört med Châteauneuf-du-Papen i förra posten finns det inte lika många olika dofter men de som finns, t ex de mörka bären är utvecklade och stora utan att bli vulgära. I munnen är vinet mjukt men det finns också en ton av tranbär och kryddor som gör att mjukheten inte blir fånig. Eftersmaken har ganska bra längd och avslutas med en fin fatton. Jag tror att det här vinet hade varit mycket bättre om vi inte haft 2001 Domaine des Sénéchaux Châteauneuf-du-Pape att jämföra med. Det sistnämnda är helt enkelt ett mycket bättre vin.


Lammstek med hasselbackspotatis och champinjonsås

4 pers

1 lammstek utan ben, ca 800 g
2 vitlöksklyftor skurna i tunna flisor
salt

Marinad

1/2 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk hackad färsk timjan
nymalen svartpeppar efter smak

Blanda ingredienserna till marinaden. Stick ca 2 cm djupa stick med en vass kniv i steken och stick in vitlöksflisorna. Lägg steken i en tät plastpåse och häll marinaden över. Knyt igen ordentligt och knåda köttet med marinaden. Låt den marinera över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 125°. Tag upp köttet ur marinaden och torka av det lätt. Lägg det i en ugnssäker form och stick in en köttermometer i tjockaste delen från sidan. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek tills innertemperaturen når 65°. Svep in köttet i aluminiumfolie och låt det vila i ca 15 minuter.

Köttet kan serveras varmt eller kallt.


Champinjonsås

200 g färska champinjoner
2 charlottenlökar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 ½ msk kalvfond
1 dl vispgrädde
3 msk madeira
vitpeppar
salt

Bryn smöret. Lägg i champinjonerna och fräs tills det knäpper i dem. Tillsätt löken och fräs några minuter. Strö över vetemjöl och rör om. Blanda ner vatten, fond och grädde, låt såsen småkoka några minuter. Smaka av med madeira, salt och peppar.


Hasselbackspotatis

ca 600g ganska små men jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 dl ströbröd

Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen. Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t ex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt. Smält smöret. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla smör på varje potatis. Ställ in mitt i ugnen, 225° i 25 minuter. Ta ut formen och pensla på ytterligare matfett. Strö på salt och ströbröd. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare ca 20 minuter.

3 kommentarer:

Eva sa...

Tack för såsreceptet! Skall göra den strax.

Eva sa...

Kan jag göra buljong på benet från lammsteken? Vad skall jag ha i mer?

johan p sa...

Hej Eva,

Det finns två varianter: ljus eller mörk buljong.

Den mörka gör du i ugn. Rosta benen på låg värme länge, från några upp till många timmar! Ha också med valfria rotfrukter och vatten. Morot och rotselleri brukar vara standard och lök samt kryddor som du gillar. Släng också med lite tomatpuré. Reducera sedan buljongen i kastrull till lämplig styrka.

En ljus variant gör du genom att sjuda benen i kastrull. Lägg i dem i kallt vatten och sätt på värmen. Sjud och skumma. Finns det kött kvar på benen tar du upp dem och pillar bort det. Lägg tillbaka benen och fortsätt sjuda länge. Här gäller en eller flera dagar! Även här har du i rotfrukter och/eller andra grönsaker och valfria kryddor (ex timjan, dragon, lagerblad, vitpepparkorn) och en slatt vinäger eller vin.

Hälsa vitfinnen!

J