Anpassad sökning

fredag, mars 07, 2008

2005 Qupé Syrah Nielson Vineyard


Qupé är ett av de vinerier i Kalifornien jag varit nyfiken på men inte haft möjlighet att smaka något vin från. Förrän nu. Visst hade 2005 Qupé Nielson Vineyard Syrah mått bra av att få ligga några år men det var aldrig aktuellt. Nyfikenheten var alltför stor.

Qupé startades 1982 som ett gemensamt projekt av Robert N. Lindquist och Jim Clendenen från Au Bon Climat. Från början gjordes vinerna hos Zaca Mesa där Robert N. Lindquist arbetade men nu delar Au Bon Climat och Qupé på produktionsanläggning, personal och lagerutrymme. Qupé är helt fokuserat på Rhônedruvor och Chardonnay men Robert N. Lindquist är också involverad i sin fru Louisas Verdad Vinery som istället satsar på spanska druvor som Tempranillo och Albariño.

Vinet är ett gott exempel på en riktigt bra, exklusiv kalifornisk Syrah. Den är som sagt ung. Jag luftar i flera timmar men redan vid öppnandet av flaskan är vinet förvånansvärt mjukt och doftar då köttigt och röda bär. Efter luftningen har bären mörknat och en jordig ton kommit fram. I munnen är vinet flyktigt och i den fruktiga smaken finns det mörka plommon, en aning lakrits och lite bitterhet i eftersmaken. Alkoholhalten är över 15% men vinet är balanserat och har inte någon kännbar alkoholhetta.

Det gjordes bara cirka 1900 flaskor av detta vin och det kommer förmodligen bara att finnas två årgångar, 2005 och 2006. Druvorna köptes nämligen in och Nielson Vineyard har sedan dess sålts till Kendall-Jackson som säkert vill använda druvorna själva.

Vi dricker detta vår första men definitivt inte sista Qupé till en lammstek som långsamt fått gå färdigt på låg värme i ugnen med bacon, vitt vin, vitlök, rosmarin och timjan, rödlök och olika rotfrukter som potatis, palsternacka och sötpotatis.

Inga kommentarer: