Sanslöst god och elegant ung Bourgogne. Meursault Clos de Mazeray från Domaine Jacques Prieur är perfekt balanserad. Vilket fantastiskt vin! Mineral och citrus dominerar i doften och återkommer i den komplexa smaken tillsammans med grape. Vinet har hög syra och stor fyllighet.
Jag hittar inte superlativer nog så det räcker för allt beröm denna fruktiga Bourgogne har gjort sig förtjänt av. Av de 120 flaskor som Sb lanserade i augusti finns det märkligt nog några kvar. Vem hinner först?
Vi dricker denna Meursault till en torskgratäng som jag skrivit om tidigare (30 september) men med den skillnaden att vi den här gången också har på ett kilo räkor och dill. Vid sidan av serverades en sallad med krispsallat och sockerärtor samt en dressing med dijon, parmesan och mycket citron för att möta den höga syran i vinet.
Till dessert var det premiär för min Rumtopf. En tysk dessert som enligt tradition skall avnjutas först till advent. Vi var en dag för tidiga men det spelar kanske inte så stor roll. Underbart gott tillsammans med Hansens gräddiga vaniljglass. Rumtopf består av sommarens frukter och bär, rom och socker.
Rumtopf
Tag en stor kruka och lägg i noggrant utvalda ej skadade frukter och bär. Bär ska vara hela men frukt skärs i bitar och skalas eventuellt. Lägg i hälften av bärens vikt i socker. Fyll på rom så att det täcker. Upprepa efterhand som bären eller frukten blir mogen. Låt burken stå svalt till advent.
I år hade vi gjort Rumtopfen med jordgubbar, hallon, smultron, blåbär, plommon och nektariner. Sammanlagt gick det år flera kilo bär, frukt och socker och 75 cl mörk rom.
3 kommentarer:
Sitter just nu med en 2008a av samma vin. Helt enkelt ruskigt bra för sin nivå och pris.
Verkar som om din upplevelse var ungefär densamma
//P
aaa, minns fortfarande detta vin med välbehag! har tyvärr inte provat några nyare årgångar. köpte du 2008:an på Sb?
Nope, det köptes från Böhme i Tyskland för 33,90 Euro i höstas. Bra och pålitlig leverantör av Bourgogner.
//P
Skicka en kommentar