Anpassad sökning

fredag, december 14, 2007

1996 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

1996 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

Vin i små flaskor mognar fortare än i vanliga eftersom de små flaskorna innehåller mer oxid (kemisk förening mellan syre och annat ämne) per centiliter vin och omvänt mognar magnumflaskor långsammare. Men nu är jag ute på djupt vatten. Kemi är inte min starka sida. Men det kan när detta är möjligt, vara klokt att smaka ett vin i 37,5 centilliters flaska för att veta om det är värt att lägga undan några 75 centilliters eller magnumflaskor för mogning i källaren.

I dag dricker vi champagne i liten flaska som tyvärr inte finns på Sb i normalstorlek så även om jag skulle vilja går det inte att följa rådet ovan. Det finns dock några flaskor kvar av de tolvhundra 37,5 centilliters som släpptes den 1 december i Sb:s butiker runt om i landet.

Nog pratat om storlekens betydelse och vi går över till något mycket intressantare - hur vinet smakar.

1996 var en strålande årgång i Champagne och i fantastiska viner skapades. Och visst är 1996 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart ett fantastiskt vin. Det är till skillnad från Billecart-Salmons standardcuvée som till största delen innehåller Pinot Meunier, gjort på enbart Chardonnay och Pinot Noir. Doften är intensiv och röda bokna äpplen dominerar tillsammans med vit choklad och mandelknäck. I munnen känns den höga syran. Vinet är mycket smakrikt och fylligt och också här återkommer äpplena, nu i form av lagrade Ingrid Marie, Belle de Boskoop eller något liknande äpple som både är rött och grönt, mandel och någon form av citrus som inte är lika vass som citron. Kan det vara grape? Eftersmaken är mycket lång. Underbart! Vi vill ha mer!

Vi dricker champagnen till en förrätt som är en riktig favorit och som har förekommit i den här bloggen flera gånger - farsans hemmavispade stenbitsrom. I dag på en tunn skiva skånsk kavring med en klick gräddfil, citron och massor av hackad gräslök.

Nicolas François Billecart grundade vinhuset Billecart Salmon 1818 i Mareuil-sur-Aÿ efter han gift sig med Elisabeth Salmon. Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart gjordes första gången 1964 som en hyllning till honom.

4 kommentarer:

Harald sa...

Kul att höra, har sex st som ligger och hägrar...:)

johan p sa...

Lucky you, Harald!

Enligt Per Bill, en av de provare jag litar på ska vinet drickas 07-11 (Livets Goda #29). Hör gärna av dig när du provat och berätta vad du tyckte. Hoppas du blir lika nöjd som vi blev.

Harald sa...

En bra skumpa, som växte i glaset, när det fick lite syre, tog bort den där allra högsta syran. Gott, lämnar dem nog lite grann i källaren dock tror jag.

johan p sa...

Jag hoppas att du inte blev besviken efter mina översvällande ord om detta vin. Att spara det några år till är nog inte så dumt men det hade inte jag klarat.

Ska precis sätta igång och skriva några rader om en annan Champagne som vi drack i går och som jag tyckte mycket om.