Anpassad sökning

söndag, december 16, 2007

2006 Château des Coccinelles

Den 8 december skrev jag om boeuf bourgignon-varianten vi åt till utmärkta 2006 Pétalos. Resterna som vi frös in, plockas fram denna lata söndag för att ackompanjera det ekologiska franska vinet 2006 Château des Coccinelles och förhoppningen är givetvis att det ska funka lika bra som Pétalos. Syrrans stora förtjusning gör givetvis inte att förväntningarna minskas på detta Côtes du Rhône-vin gjort på 60% syrah och 40% grenache. I dag äter vi kokta hela dinkelgryn till grytan. Ett mycket trevligt alternativ till ris eller potatis.

Latheten denna dag beror till stor del på att det igår var 40-års middag hos Den långe jugoslaven som tillsammans med Å bjöd på underbar rustik italiensk mat och därtill några fantastiska viner, bland annat Wehlener Sonnenuhr spätlese från Dr Loosen. Ett vin jag upplevde som klumpigt och saknade elegans i somras när vi provade en 2005:a. Bestämde då att låta resterande flaskor ligga några år och jag hoppas att de blir lika bra som den 2001:a vi bjöds på i går där allt jag saknade hos 2005:an fanns på plats. Vidare plockades det fram 1998 Ilcarbonione från huset Padere Poggi Scaletti, 2001 Barolo Brunate (Marcarini) från La Morra och 2000 Faro Palluri från Sicilien. Ursäkta den bristfälliga stavningen av namnen. Underbara viner men Barolon var givetvis ännu alldeles för ung.

Château des Coccinelles kan knappast mäta sig med dessa fantastiska drycker men för sin blygsamma kostnad är det ett riktigt bra vin. Det kom som nyhet i december och de 12000 flaskorna räcker nog ett tag än. Detta nyckelpigevin doftar örtigt och ungt och har inslag av mörka bär och...det tar lång tid men till slut kommer jag fram till kokt medvurst. Smaken är kryddig, nästan vitpepprig. Vinet saknar nästan mitt men har hyfsat lång och ganska eldig eftersmak. På grund av att det jäst på ståltankar saknar det helt doft eller smak av fat.

Till sist ett litet musiktips som jag inte kan undanhålla. Senaste tiden har det blivit mycket framförallt norsk så kallad skäggdisco (aka proggdisco eller nudisco) för min del. Helt outstanding är Lindström och Prins Thomas Essential Mix från BBC:s Radio One som man naturligtvis inte får men som går att ladda ner från nätet. Det skulle förvåna mycket om inte den blir vald till Essential Mix of the Year om några veckor. Men jag ska naturligtvis inte uppmana till olagligheter som nedladdning. Nästan lika bra är nämligen cd:n ”Prins Thomas presents Cosmo Galactic Prism”. En underbar mix som startar med Hawkwind för att ta dig över Parliament till modernare spår från Björn Torske och Boards of Canada. Mycket lekfullt och sanslöst svängigt. Även Diskjokkes nya och första CD, ”Staying In” håller hög klass och är genomgående lite modernare med tydligare deep house-influenser. Kanske inte direkt ät-musik men sätt på efter desserten och dansa bort några kalorier.

3 kommentarer:

Eva sa...

Tack för musiktipsen!
Slaktade ditt pizzasalladrecept igår, rödkål och med dubbelt så mycket socker än i receptet, oops! Så går det när man är så snabb som jag. Men den smakade gott ändå.
Fick hem en halv, fryst ren igår. Du får gärna komma hit och laga till den!
Hälsa och gratta jugoslaven!
Kram.

johan p sa...

Man ska experimentera, även med pizzasallad!

Ska hälsa jugoslaven. Han kommer att bli jätteglad att höra från dig.

Kan du vara snäll att skicka en Fazerchoklad med salmiakfyllning. Som en julklapp!

/j

Eva sa...

Jepp!
Säg till förenade Jugoslav staten att de är välkomna när som. Vi har gästrum.
Maila postadressen.