Anpassad sökning

lördag, december 22, 2007

2005 Picket Fence Pinot Noir

2005 Picket Fence Pinot Noir

Julsemesterns första middag hos föräldrarna på Råå bjuder på entrecôte med bakade potatishalvor och ugnsgrillade morötter. Eftersom vinet är en pinot noir blir det inte någon tung sås utan vi rör ihop en sky med buljong, rödvin och hackad persilja. Vinet funkar bra till denna utsökta måltid, det brukar alltid vara mycket och god mat hemma hos morsan och farsan och en rejäl bit oxe känns som en bra start inför de fisk- och fläskexesser som det brukar bli på jularna.

Intressant att för en gångs skull besöka ett annat Sb än Regeringsgatan i Stockholm för kolla in utbudet. Jag hittar ett italienskt vitt som Den långe jugoslaven har rekommenderat till den traditionsenliga jultorsken i morgon på lille-julafton och eftersom det varit tal om en kotlett till dagens middag vilket det alltså inte blev, tittar jag knappt på de lite tyngre och strävare rödvinerna men hinner i alla fall upptäcka att det finns en hel del jag skulle kunna tänka mig att prova, även om utbudet (i jämförelse) är nästan skrattretande begränsat.

2005 Picket Fence Pinot Noir från Russian River Valley i Kalifornien är ganska druvtypiskt med hallon och jordgubb i doften som också innehåller gräs, gröna kryddor, körsbär och fat. I munnen är vinet mycket mjukt men kryddigheten ger det karaktär. Jag hittar hallon, fat och en aning lakrits. Eftersmaken är ganska kort. Allt som allt ett bra vin som smakar utmärkt men som kanske kostar lite för mycket i jämförelse med sina franska konkurrenter som Beaune du Château för samma pris eller Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge för ungefär hälften.

Inga kommentarer: