Anpassad sökning

fredag, december 21, 2007

2005 Gobelsburger Grüner Veltliner Tradition

Vi plockade fram några rödspättafiléer ur frysen i förrgår som vi tänkte äta med jordärtskockspuré med avokado, rösti och bönor. Lite mer arbetskrävande än vad jag brukar laga en torsdag men det var min sista riktiga arbetsdag innan jullovet och skåneresan och det kändes helt rätt att fira med en festmåltid. Funderade ett tag på att byta ut rösti mot kokt potatis, det blir kanske lite mycket stekt annars, men nej. Rösti är ju så gott och den specialvariant jag ska göra i dag med äpple och palsternacka har jag höga förväntningar på och kan helt enkelt inte avstå. Tror dessutom att den Grüner veltliner vi ska dricka till kommer att klara av allt detta.

Schloss Gobelsburg i Kamptal fick i år utmärkelsen Gyllene glaset. Bakom priset ligger tidningarna Allt om Mat och Allt om Vin och Gobelsburg fick den, inte specifikt för dagens vin utan för sin samlade produktion som juryn anser är ” häpnadsväckande bra”. Vinhusets Rieslingar har jag dock i stort sett ingen koll på men håller helt med vad gäller österrikes egen druva Grüner veltliner.

Dagens vin faller inte utanför den ramen. Redan citron- och mineraldoften avslöjar att vinet är väldigt friskt. Det går klart att urskilja nyöppnade konservburkar med ananas men också mjukare exotiska frukter som mango och litchi. Citronen och mineralen är klart närvarande i smaken utan att vara påträngande och en svag svartpepparsmak tränger igenom. Det här är verkligen jättegott!


Rösti

2 pers

1 dl riven ost
3 st potatisar
1 morot
1 st äpplen, riven
1 liten palsternacka

Riv potatis, äpplen, palsternacka och morötter, blanda med riven ost. Lägg rotfrukts-blandningen i en stekpanna som tål ugnsvärme. Packa till ovansidan lätt med en stekspade. Stek varje sida i 4-5 minuter på medelhög värme. Laga färdigt i 175 gradig ugn i ca 10-15 minuter.


Jordärtskockspuré med avokado

(2 port)

350 g jordärtskockor
10 cm purjolök, endast det vita
1 liten mjölig potatis
1 msk kycklingfond
1 krm salt

redning:
1 äggula från ett litet ägg
0,25 dl grädde

garnityr:
1avokado
saft av 1/2 citron
1/2 dl hackad dill


Halvera avokadorna och ta bort kärnorna. Gröp ur fruktköttet och skär i tärningar. Lägg dem i en skål och pressa över citronsaft.

Skala jordärtskockorna. Släta skockor kan skalas med potatisskalare och läggs därefter i kallt vatten för att inte mörkna. Knöligare skockor kan läggas i kokande vatten 3–4 min, sedan är de lättare att skala. Skär dem i mindre bitar. Snitta, skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka skockor, purjolök och potatis tills de är riktigt mjuka 10–15 min. Häll av vattnet men spara det. Mosa det kokta i mixer till en puré.Häll tillbaka purén i kastrullen och späd vid behov med kokvattnet. Tillsätt kycklingfond och koka upp. Smaka av med salt. Vispa samman äggula och grädde.Vispa ner redningen och hetta upp purén utan att koka. Tillsätt hackad dill. Lägg avokadon som garnering.

Inga kommentarer: