Anpassad sökning

lördag, december 08, 2007

2006 Descendientes de José Palacios Pétalos

Jag blev lite rädd när jag efter att ha köpt detta vin i somras såg att en av landets vinskribenter kallade det för en ”häftig spansk light amarone”. Men efter att ha smakat blir jag lugnare. Behöver jag tillägga att jag inte är något stort amarone-fan.

Pétalos kommer från Bierzo som ligger i nordöstra Spanien, nära Galicien. Det är gjort på 100% Mencia. Vinet doftar fruktigt, körsbär, tobak och fat och efter ett par timmars luftning smakar vinet mycket fruktigt men har en angenäm choklad-bitterhet. Ingen klassisk fruktbomb med andra ord. Även här känns fatlagringen.

Vi dricker Pétalos till en variant på Boeuf bourguignon där vi hoppar över sådant som vi inte har hemma men slänger i en del annat som vi tror ska fungera.


Boeuf variant

4 pers

1 kg nötkött
salt
svartpeppar ur kvarn
1 msk smör
1 dl vatten
1 msk olivolja
2 msk vetemjöl
½ flaska rött vin (vi använder Couvent des Jacobins)
3 dl buljong (vi tar viltbuljong men ox hade nog varit ännu bättre)
1 lagerblad
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk socker
1 tsk het paprika (pulver)
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
120 g (1 pkt) bacon
3 morötter i skivor
1 palsernacka, skivad
250 g skogschampinjoner
lök (p g a lökunderskott tar vi en blandning av gul-, silver- och chalottenlök motsvarande ca 6 chalottenlökar)
1 msk smör
salt
finhackad persilja

Skär köttet tjocka bitar. Salta och peppra bitarna och stek dem i en stekpanna i smör och olja i omgångar och lägg över i en gryta. Pudra över vetemjöl och rör om så att mjölet fastnar på bitarna. Vispa ur stekpannan med 1 deciliter vatten och häll ner i grytan. Häll i vin och buljong. Tillsätt lagerblad, rosmarin, vitlök, tomatpuré, bacon i stora bitar, lök, morötter och svamp. Låt sjuda under lock i 2 timmar på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt. Strö över persilja och servera med vitt bröd.

Inga kommentarer: