Anpassad sökning

söndag, mars 31, 2013

2010 Two Hands Grenache Yesterday's Hero

.
2010 Two Hands Grenache Yesterday's Hero

Jen tycker att vi dricker alldeles för lite Grenache och det är svårt att inte hålla med. Därför plockar vi fram Yesterday's Hero från Two Hands som våra goda vänner i Bryssel försett oss med. Two Hands i Barossa har seglat upp som något av en favorit efter fullträffar med 2003 the Bull and the Bear och 2004 Brave Faces. De båda var blends som fått vila ut ordentligt men Yesterdays Hero handlar om 100% Grenache och James Halliday som ger vinet högt betyg rekommenderar att det ska ligga på rygg ytterligare något år. Men vi har inte tid att vänta och häller vinet på karaff några timmar.

Druvorna till Yesterday's Hero kommer från tre olika vingårdar där rankorna är mellan 35 och 80 år gamla. Ungerfär 25% hela klasar har hängt med i jäsningen och sedan har vinet legat 14 månader på begagnade franska ekfat. Detta har lett fram till en alkoholhalt på 14,8% som knappt märks alls och en ganska komplex doft där röda bär dominerar. Framför allt tänker vi på röda vinbär, körsbär och hallon men här finns också mörkare bär som blåbär tillsammans med kryddor, choklad, vanilj och rått kött.

Vinet är mycket saftigt med smak av jordgubbar, svarta vinbär och körsbär. Också här finns det en hel del kryddor och choklad. Smaskens!

Grillad svartkyckling
Vi dricker Yesterday's Hero till fransk svartkyckling som är en ny bekantskap jag gjort på vårt närmsta Ica Maxi. Fågeln har fått växa långsamt och är vid tiden för slakt 2-3 gånger äldre än den genomsnittliga svenska kycklingen. Innan fågeln tar plats i ugnen stoppar vi citron, chili och örter i den och penslar med smält kryddsmör. En timme senare är köttet mycket saftigt och smakrikt och skinnet härligt knaprigt.

Till detta gör vi en potatissallad på sparrispotatis, ugnsbakade tomater och soltorkade diton, bladpersilja, bacon och buffelmozzarella. 

Maten fungerar utan anmärkning till vinet men något förvånande blir det ännu bättre till mörk choklad med Serranochile från Mast Brothers.

Galet god mörk choklad med chile från Mast Brothers i Brooklyn.

Grillad svartkyckling med potatissallad

Inga kommentarer: