Anpassad sökning

söndag, mars 10, 2013

2010 Seghesio Family Vineyards Pinot Grigio


Jenny och jag drack detta vin från Seghesio för ungefär ett och ett halvt år sedan och tyckte mycket om det. Faktiskt bättre än vad vi gör i dag men det handlar fortfarande om ett bra vin för pengarna. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb för 179 kr.

Det är fullt förståeligt att italiensk/amerikanska familjen Seghesio kallar vinet och druvan för dess italienska namn men faktum är att i stilen är det mera franskt än italienskt, mera Ascace än Fruli-Venezia Giulia.

Vi dricker vinet till två rätter. Först en sallad med morötter på två sätt. Dels ugnsrostade, dels hyvlade råa. I salladen finns också avokado och mache och över det hela slår vi en dressing med rostad kummin. Recepet har vi hämtat från Epicurious.com.

En tidigare variant av salladen jag skriver om med 
majsskott istället för machesallat.

 Det fungerar bra med det kryddiga vinet från Seghesio som doftar gråpäron, mineral, honung, grape och mandarin. I smaken finns det gott om citrusfrukter. Främst mandarin och apelsin men också lite bitter pomerans. Vi hittar också champinjoner och mineral.

Den andra rätten vi äter till vinet är en majssoppa med aningen hetta från chipotle som vi serverar med en salsa som också den kommer från Epicurious och som bland annat innehåller rostad majs och avokado. Även till soppan fungerar 2010 Seghesio Family Vineyards Pinot Grigio alldeles utmärkt.Rostad majs-salsa

4 pers

4 dl frusna majskorn, tinade
olivolja
salt och peppar
1 msk hackad rödlök
1 jalapeno utan kärnor och mellanväggar, hackad
2 msk hackad koriander
1 lime, zest och juice
1 avokado, hackad i ganska grova bitar

Sätt ugnen på 225°. Lägg bakplåtspapper på en plåt och sprid ut majskornen. Rosta i 20 minuter. Majskornen ska få ordentlig färg. Ta ut plåten och låt svalna. Blanda altt och rör sist försiktigt ner avokadon.

Majssoppa med rostad majs-salsa.

Inga kommentarer: