Anpassad sökning

söndag, mars 03, 2013

2010 First Drop Mother's Milk Shiraz


Det är ganska svårt att ta vin med den här typen av etikett på riktigt allvar men First Drop i Williamstown några mil nordost om Adelaide, verkar inte riktigt ha enats om någon speciell linje. Firmans etiketter är en vild fauna och alla ser verkligen inte ut att komma från någon som är helt seriös.

Men First Drops Matt Gant och John Retsas är mycket seriösa trots att de varken har egna vingårdar eller eget vineri. De gör vin på flera olika druvor men om man hör hemma i Barossa Valley är det så klart Shiraz som är nummer ett och First Drop gör flera varianter. I beställningssortimentet på Sb finns till exempel just nu 2008 The Cream för 579 kr. Mothers Milk som kom som tillfällig nyhet 1 februari kostade 159 kr men är i det närmaste slutsåld.

Det gör mig inte så mycket för jag hade ändå inte tänkt köpa fler flaskor. Jag gillade helt enkelt inte Mothers Milk med sin ganska torra frukt.

Vinets doft domineras av mörka, nästan svarta körsbär, björnbär och cassis. Här finns en gräsig, örtig ton och en hel del fat.

Det finns ganska gott om tanniner i Mothers Milk. Även i smaken handlar det om mörka bär som blåbär och körsbär. Här finns också mörk choklad, örter och fat.

Vinet funkar bra till pastan men när maten är uppäten blir det bara en liten sipp till av vinet. Roligare än så var det inte...


Högrevs-brasato med mynta

2-3 pers
6-700 g högrev
10 + 10 stjälkar mynta
37,5 cl rött vin
400 g konserverade hela tomater
salt
peppar
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
olja

DAG 1: Skär högreven i grytbitar. Lägg i påse tillsammans med 10 myntastjälkar och häll på vinet. Salta och peppra. Låt stå i kylskåpet över natten.

DAG 2: Sätt ugnen på 150°. Ta köttet ur påsen men spara marinaden. Kasta myntastjälkarna. Torka av köttet med papper och stek i olja på medelvärme i omgångar tills det fått färg runtom. Lägg köttet i en gryta och häll på vinet och tomaterna. Koka upp och ställ in i ugn. Koka köttet i ugnen 2-2,5 h eller tills köttet är riktigt mört. Ta ur köttet och koka ner vinet (om det finns något kvar) tills någon dl återstår. Strimla köttet med hjälp av två gafflar och lägg tillbaka det i grytan. Smaka av med salt och peppar. Plocka myntabladen från nya stjälkar. Koka pasta (pappardelle, eller tagliatelle). Hetta upp ett par msk olja i en kastrull och fräs vitlöken i en halv minut. Tillsätt myntablad och fritera dem i ca 10 sekunder. Blanda olja, vitlök och mynta med pasta och köttet. Servera med nyriven parmesan och svartpeppar. Galet gott!

Receptet kommer från Food & Wine.      

Brasato med mynta och tagliatelle

5 kommentarer:

Herren sa...

OJ, det här lät riktigt gott, maten alltså. Det måste vi testa a.s.a.p. Tack för inspiration! Å nu blev jag hungrig också..

johan p sa...

Lagar du det så lär du inte bli besviken. Jag kommer själv inte att vänta speciellt länge tills nästa gång.

Herren sa...

Nu har det lagats, smakats, njutits och vi kan bara hålla med om att det är "galet gott". Tack för tipset!
Mias noteringar:
http://mmm-recept.blogspot.fr/2013/03/hogrevs-brasato-med-mynta.html

alsace-wine sa...

Galet gott, sa Bill. Ja, verkligen, inte minst med amerikanskt högrev från Holmgrens i Saluhallen i Lund.

johan p sa...

Nu när du påminde mig blev jag sugen på Brasato igen!