Anpassad sökning

söndag, mars 10, 2013

2007 Shafer Relentless


2007 Shafer Relentless

Varmrätten som följer morotssalladen och majssoppan blir en repris på brasatan med mynta som jag åt till en australiensisk shiraz för inte så länge sedan. Förra gången var jag ensam men jag tyckte att det blev så pass bra att jag vågar bjuda Jen och vår långväga gäst. Till denna gång har jag bytt ut tagliatelle mot pappardelle och serverar rätten med färsk hackad mynta som ett komplement till den friterade. Eftersom jag inte blev speciellt förtjust i det australiensiska vinet så blev det Kalifornien istället och en blend på 84% Syrah och 16% Petite Sirah från Shafer i Napa Valley.

Namnet Relentless är en hyllning till Shafers vinmakare Elias Fernandez och eftersom vinet är en av mina personliga favoriter kan jag inte annat än att stämma in. Jag handlade 2007 Relentless på Sb i maj 2011 och det kostade då 550 kronor.

Årgång 2007 av detta vin är naturligtvis fortfarande väldigt ungt vilket märks när vi sätter näsorna till och det hade säkert kunnat fortsätta i ryggläge i närmre tio år till.  I den komplexa doften finns både röda jordgubbar och mörka björnbär tillsammans med tobak, läder, örter, kött och kryddor. Mmm, come to daddy!

Smaken är koncentrerad och fruktig med körsbär, vinbär, jordgubbar, örtkryddor och lakrits. Detta är än så länge det bästa jag druckit i år!


 Brasato med mynta och pappardelle. 
Persikopaj
 Vi avslutar middagen med persikopaj och en fantastisk tokajer på druvan Kövérszőlő från  Grof Degenfeld. Inte så söt men det blir jättebra till pajen. Tack till Niklas för denna!

Dessertvinet kom från Grof Degenfeld. 

4 kommentarer:

Ständigt på jakt sa...

Hej Johan,
Vilken ost skulle du rekommendera till Shafer Relentless (nr 95435?
Du verkar gilla vinet och nu ska vi testa det men behöver något litet till. HAr du tips?

/Krister
(kompis med Hultberg i Helsingborg)

johan p sa...

Hej Krister,

Jag är inte speciellt bra på ost och generellt föredrar jag att dricka vitt till ostar.

Skulle jag servera ost till Relentless hade jag valt några olika hårdostar, både svenska och utländska och någon lagrad getost.

Lycka till och hälsa!

Ständigt på jakt sa...

Tack för tipset senast.
Du är så grymt erfaren med de amerikanska vinerna och jag undrar om du har tips på ett amerikanskt vin som kan matcha en Barolo?
Vi ska nämligen ha med en svart tryffel vid en kötträtt och då funderar jag på att antingen ta en Barolo eller en amerikan som kan harmoniera med tryffeln.
Alternativet är att ta båda två :-)

Hälsningar
Krister

johan p sa...

Hej Krister och tack!

Jag är knappast expert på tryffel men hade satsat på någon Pinot Noir som inte är väldigt kryddig eller alkoholdriven. Kanske från Oregon. Det finns bara två att välja på därifrån i ordinarie sortimentet på Sb och Sokol Blosser blir i så fall det självklara valet (199 kr, nr 99079). Det finns så klart en del i beställningssortimentet men tyvärr för närvarande inget från Antica Terra som nog suttit mitt i prick.

Går du söderut till Kalifornien kommer det en hel drös med Pinot från Calera i beställningssortimentet 2 dec. De brukar vara riktigt bra och någon av dem kanske är vad du letar efter. Priserna ligger mellan 379-799 kr. I butik finns Caleras bas-pinot (199 kr, nr 95437) som är riktigt bra och fast alkoholen är hög tycker jag inte att det är något problem. Den 2/12 släpps dessutom Calera Ryan Vineyard 2009 (339 kr, nr 90520). Jag har inte provat den men förra årgången var riktigt bra. Den har lägre alkoholhalt (13%).

Lycka till med tryffel-middagen som oavsett vad ni väljer för vin, säkert blir fantastisk!

/Johan P