Anpassad sökning

lördag, mars 09, 2013

2009 Balassa Furmint Szent Tamás


Det är inte ofta vi dricker vin från Ungern och när det skett har det uteslutande varit söta viner. Dagens vin som är gjort på druvan Furmint som ofta används i de söta vinerna från Tokaj, beställer vi efter rekommendation av Niklas och beslutar oss för att testa det till ugnsbakad bergtunga med hollandaise.

Det visade sig fungera utmärkt!  2009 Balassa Furmint Szent Tamás är ett elegant fräscht vin med fin fyllighet. Doften är ganska blommig med honung, ananas, vanilj, apelsin och fat. Faten återkommer när vi smakar men är i mycket fin balans med tropiska frukter, äpple, honung och champinjoner.

Bakom vinet står före detta biologiläraren István Balassa som producerar vin i ganska små volymer. Läs mer om István hos Wine Virtuoso.

Jen och jag tackar Niklas för tipset! Balassa Furmint Szent Tamás finns i beställningssortimentet på Sb för 259 kr.

Bergtunga med hollandaise.

3 kommentarer:

alsace-wine sa...

Kul att du tar upp Ungern! Ungerns bästa, torra vita viner görs av en svensk från Lund, Christer Sandahl. I BS finns just nu hans "andravin" från 2010, Riesling Accept (http://www.systembolaget.se/74274). Jag hade hans förstavin (The Stamp) på en provning för två veckor sedan och det sopade banan med toppvinerna från Wegeler och Bründelmayer.

johan p sa...

Tack för tipset!

Hade aldrig hört talas om Villa Sandahl men å andra sidan vet jag som sagt i stort sett ingenting om ungerskt vin.

/Johan P

Christer Sandahl sa...

Hej,

Kul att höra om våra viner. The Stamp är nu fullt utvecklad och mycket tillgänglig och charmig. Sedan dess har vi gjort bättre och bättre viner varje år. Kolla gärna beställningssortimentet, där vi erbjuder mer produkter. Som påpekats, vår vision är att göra Ungerns bästa torra vita viner, med hela världen som marknad.

Mvh Christer Sandahl