Anpassad sökning

söndag, april 07, 2013

2010 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County


Den 2 april släpptes 480 flaskor Chardonnay Santa Barbara County från Au Bon Climat på Sb. Priset ligger på 199 kr och det finns fortfarande närmre ett hundratal flaskor kvar när jag skriver detta. Är man det minsta nyfiken på hur bra Chardonnay från Kalifornien kan bli är det därför läge att beställa. För under tvåhundringen kan det nämligen inte bli mycket bättre än så här.

Den största delen av druvorna (65%) kommer från Bien Nacido Vineyard och 35% från Rancho Vinedo Vineyard. Vinet har spenderat 10 månader på franska ekfat, sur lie - alltså med jästen. Au Bon Climats legendariske ägare och vinmakare Jim Clemenden föredrar vin som inte fått alltför mycket fatbehandling och som har lite lägre alkoholhalt. 2010 Santa Barbara Chardonnay ligger på 13,5%.

Direkt när vi öppnat flaskan domineras doften av burkchaminjoner men redan efter några minuter blåser detta bort och fram träder en tropisk doft med ananas, päron och citrus. Här finns också en del ekfat, mineral och honung och dessutom en trevlig ton av skumgodis.

I smaken finns det både äpple och päron, persika och melon tillsammans med citruszest och fat. När vinet fått ordentligt med luft rundas syrorna av och det handlar om en tropisk fruktig smak med vanilj och honung.

En stram, men samtidigt härligt fruktig Charonnay med väl avvägd fatbehandling och ett klipp för 199 kr!

Vi dricker vinet till pasta som vi gör med svart linguine (men det hade fungerat lika bra med "vanlig") och med en räkröra som fått smak bland annat av vinet. Det blir mitt i prick!


Chardonnay-räkor 

4 pers

1/2 kg stora räkor med skal
2 vitlöksklyftor, hackade 
2 msk olja
2 msk smör
1 purjo, endast det vita, finstrimlat
1/2 citron, zest
1 chipotle i Adobo, hackad
2 dl Chardonnay-vin
1 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
1 dl riven parmesan
1 dl hackad dill
Salt
Svartpeppar

Skala räkorna, Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek räkorna i 1 minut. Tillsätt vitlöken och låt fräsa med i ytterligare ca 30 sekunder. Ta ur räkorna och ställ åt sidan. Lägg purjon i pannan och sänk värmen. Tillsätt zest och chile fter några minuter när purjon är mjuk. Häll på vinet och öka värmen. Låt det koka bort helt och tillsätt grädde och fond. Koka upp och tag bort från värmen. Rör ner räkor, parmesan och dill. Smaka av med salt och rejält med svartpeppar. Servera med pasta och nyriven parmesan.

Linguine Nero di Seppia med chardonnay-räkor.

Inga kommentarer: