Anpassad sökning

söndag, juni 12, 2011

2007 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Cortina


Ett av vinerna som jag fastnade för på den stora Kalifornien-provningen i mars var 2009 Pinot Grigio från Seghesio Family Vineyards som importören Johan Lidby genast borde försöka få in i Sb:s sortiment.

Viner från Seghesio har jag skrivit om flera gånger förut. Familjen har många intressanta varianter i sortimentet, inte minst Zinfandel från olika vingårdar. En av dem är Cortina i Dry Creek Valley som fått sitt namn från jorden som bland annat består av grov sand blandad med lera. Familjen Seghesio köpte vingården 1957 och här odlas mestadels Zinfandel. Vi missade 2006:an av detta vin men tyckte mycket om årgång 2005.

Givetvis har vinet flera år framför sig och det är säkert i tidigaste laget att öppna det nu men vi har varken tid eller lust att vänta och ger det därför en halv dag i karaff istället. Vi doftar och möts av en aningen syltig ton och massor av bär och frukt. Här finns hallon, jordgubb, björnbär, svarta vinbär och plommon. Hallon och jordgubb är snarare "godis-artificiella" än färska. Vidare finns här är peppar, viol, choklad och en rejäl dos fat.

Vinet är hårt extraherat och i munnen känns det tjockt och aningen trögflytande. Allt håller sig dock inom gränserna och jag gillar det.

Smaken är också fruktig men av syltigheten i doften märks ingenting. Här finns färska hallon, björnbär och körsbär. Faten gör sig påminda och det är inte så långt ifrån att tro att det är tjock chokladmjölk i glasen. Det hela låter som en sågning men då har du inte förstått vad jag tycker om!

Det finns fortfarande flaskor kvar i vissa Sb-butiker runtom i Sverige. En helflaska kostar 299 kr men vinet finns också på magnum för 639 kr.

Jag har tröttnat på att trilla köttbullar av den goda hjortfärsen jag fått med mig från Skåne. Därför blir det i dag ett experiment som bestämmer oss för att kalla "Hjortragu Southern Style." Det fungerar mycket bra att kombinera hjortfärsen med en bbq-liknande sås med chipotle i adobosås. Hettan är precis på gränsen för att det ska fungera med vinet och aningen hetare kryddning hade krävt en betydligt syltigare zin.


Hjortragu Southern Style

4 pers

1 dl ketchup
1/2 dl Ginger ale
2 chipotles i adobosås, hackade
1 msk mexikansk oregano
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 krm spiskummin
1/2 tsk senapspulver
1,5 msk rödvinsvinäger
½ msk liquid smoke
½ msk Worcestershire sauce
salt
svartpeppar
300 g pennepasta
1 gul lök, strimlad
3 vitlöksklyftor, hackade
2 dl trattkantareller
olja
400 g hjortfärs
1 dl rött vin

Lägg alla ingredienser från ketchup till Worcestershire sauce i en kastrull. Koka upp och sjud på svag värme i ca 15 minuter. Koka pastan i saltat vatten. Stek lök, vitlök och kantareller i olja i en gryta. Öka värmen och stek köttet. Häll på vin och låt det koka in. Häll på såsen. Smaka av med salt och peppar. Blanda i pastan och servera på ruccolabädd och riv parmesan över.
 
Hjortragu Southern Style på ruccolabädd med riven parmesan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vinet verkar vara inom gränsen för "syltighet" Förmodligen hade jag avfärdat vinet (utom mat) som ett typiskt USA vin utan klass. Jag har mycket svårt för all syltighet och det gäller även alla överkokta Brx från 2003. Det där med sol är känsligt. Dina recept geom åren är inte "syltiga". Tack för en bra blogg/Höganäs

johan p sa...

Ja, Cortina 2007 är nog alltför syltigt för många smaklökar. Jag är inte känslig för detta och gillar en riktigt syltig, billig zin till het mat, gärna mexikansk.