Anpassad sökning

söndag, juni 26, 2011

2004 Beaulieu Vineyard Cabernet Sauvignon Coastal Estates

2004 Beaulieu Vineyard Cabernet Sauvignon Coastal Estates

Jag brukar endast skriva om viner jag själv betalt och inte sådant vi fått i present (även om jag antecknar hur de smakar) men eftersom denna cab från Beaulieu Vineyard som våra Bryssel-vänner Ola och Ali gav oss vid senaste besöket var en sådan positiv upplevelse gör jag ett undantag.

Från Beaulieu Vineyards har jag tidigare endast druckit prestigecabben Georges de Latour Private Reserve, även den i årgång 2004 och det går inte att jämföra den med Coastal Estate. Prisskillnaden är alltför stor för att det ska bli rättvist.

Beaulieu gör ett antal olika "collections" och medan Georges de Latour ligger i topp är vinerna som ingår i Coastal Estate-serien längst ner på stegen. Druvorna är inköpta från diverse odlare i Kalifornien och jag har inte lyckats luska ut om det är 100% Cabernet Sauvignon i vinet och heller inte speciellt mycket mer om tillverkningen.

Att vinet fått en rejäl dos fat råder det dock ingen tvekan om när vi sätter näsorna till. Att det lagrats på nya dyra ekfat är nog mer tveksamt med tanke på priset. Vinet är moget men hade nog klarat åtminstone ett par år till i källaren. Här finns inga tecken på ålderskrämpor och både i doft och smak känns vinbär och märka körsbär förvånansvärt fräscha. Några tanniner kan man inte tala om och munkänslan är aningen tunn. Längden är däremot helt OK.

Det handlar inte något stort eller komplext vin men vi gillar 2004 Beaulieu Vineyard Cabernet Sauvignon Coastal Estates och med tanke på priset, åtminstone i USA, och om det funnits på Sb hade det lätt blivit vårt nya husvin.

Ett stort tack till Ola och Ali för att vi fick chansen att testa detta vin som vi drack till panpizza med färsk ox- och svartpepparkorv från Taylors and Jones, champinjoner, mozzarella och pepperoni. Till detta gjorde jag en dressing/sås på bland annat buttermilk och chipotle i Adobo som fungerar både till pizzan och till salladen.Buttermilkdressing med chipotle

1 dl buttermilk
1 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
1 chipotle i Adobo, finhackad
1/2 lime, pressad
1/2 dl basilika, hackad (alternativt någon annan ört)
salt
peppar

Blanda allt och låt stå i kyl minst någon timme innan servering. Kan sparas i kyl.


Buttermilk


2 dl mjölk
1 msk citronjos


Blanda och låt stå tills mjölken tjocknar. Buttermilk kan ersättas med till exempel filmjölk


Pan pizza

Isbergsallad med buttermilk-dressing

4 kommentarer:

Tobias sa...

Hej
Följer er blogg med intresse och har försökt laga några av rätterna. Dock har jag ännu inte kunnat hitta någon chipotle i Adobo. Har ni några tips på vart man kan hitta det?

Tack för en bra och intressant blogg
/T

johan p sa...

Hej Tobias,

Givetvis borde jag ha skrivit ut det eftersom jag också hade svårt att hitta Chipotle i Adobo i butik här i Stockholm.

Jag beställer från http://www.extremefood.se/
vilket fungerar utmärkt.

Tack för dina vänliga ord och lycka till med matlagningen!

/Johan P

Ola sa...

Käraste Johan, så kul att ni korkade upp BV:n så snabbt och att ni gillade den så pass. Det är en lite lustig story faktiskt med flaskan eftersom Ali hade läst din recension av George de Latouren och hajjat till när han såg samma producent i en katalog för beställning av vin som de tydligen har genom EU-systemet på något sätt. Så vi slog till direkt på en liten uppsättning, både av deras Cab Sav och deras Merlot. Vi öronmärkte en av flaskorna till er.
Vi fick leveransen dagen innan vi skulle till Stockholm och när vi packade upp och kollade lite närmare på etiketterna och på deras hemsida så insåg vi att du hade recenserat prestigevinet och vi hade beställt bordsvinet - haha! Trots detta tyckte vi att det kunde vara en kul grej för er att testa Coastal Estaten också.

Pan Pizzan såg heeelt fantastisk ut!! och lät som ett helt lagom komplement till denna lättviktare som trots allt hade en del att erbjuda - kul!

Vi testade för övrigt deras Merlot i söndags hos några andra vänner här i Bryssel och den gjorde faktiskt också bra ifrån sig. Mycket fruktighet både i doft och smak, röda vinbär och jordgubbskompott utmärkte sig, den var mjuk och relativt lätt, också där en avsaknad av strävheten från tanniner. Det var uppskattat till de sojamarinerade kycklingbrösten som serverades med en ganska mustig sås baserad på färska tomater och örter och med ugnsbakade grönsaker som tillbehör.

Ha en skön semester nu Johan - det ser ut som det med, av de täta bloginläggen att döma. Vi ses om en månad!
/o&a

johan p sa...

Hej o&a,

Semestern kunde börjat lite bättre... Ett tandläkaringrepp i måndags blev inte riktigt som varken jag eller tandläkaren hade hoppats och veckan har efter det mest ägnats åt pillerknaprande och självömkan.

Läget är dock något bättre nu och i kväll blir det AG:s där jag givetvis kommer att beställa hamburgare. Om jag tar det lugnt med de starkaste värktabletterna kanske det också blir en öl eller ett glas Zin.

Tyvärr dricker vi alltför sällan rena Merotviner vilket är dumt. Jag gillar druvan och det är Jennys favorit.

Ha det bra tills vi se i T.

/Johan