Anpassad sökning

söndag, juni 05, 2011

2003 Peter Lehmann Riesling Wigan


Peter Lehman  låter sin Wigan Riesling lagras i flaska 5 år innan den släpps till försäljning. Petroleumtonerna ingår alltså i priset som i Sverige ligger på 225 kr. Vidare hittar vi också gult äpple, mogna päron melon och honung i den blommiga doften.

Smaken är ganska rättfram med tropisk frukt lime och citron. Syran är avrundad men fortfarande ganska livlig och munkänslan är fet. Med ökad temperatur kommer en aning bitterhet fram.

Ett vin som med sin runda syra passar perfekt till vår torskgratäng med en mjukt gräddig sås som fått syra av citron och smaksatts med dragon.


Fiskgratäng med dragon

4 pers

1 kg potatis
3 msk smör
3 äggulor
600 g torskfilé (eller annan vit fisk)
några msk vitt vin
1 schalottenlök, hackad
1 msk vetemjöl
1,5 dl vispgrädde
1/2 citron, pressad
1/2 msk hackad dragon
3 msk hackad persilja
salt
vitpeppar

Ska potatisen och koka den. pressa potatisen i en bunke och tillsätt smör och låt det smälta. Tillsätt äggulor och smaka av med salt och peppar. Salta fiskfiléerna och lägg i en form. Häll på vin och koka i ugn 200° i ca 10-15 minuter. Häll av spadet. Fräs schalottenlök i smör och strö över mjöl. Tillsätt grädde under omrörning och koka upp. Tillsätt dragon och persilja och smaka av med citronjos, salt och peppar. Häll såsen över fisken och spritsa mos runtom. Gratinera i 250 grader till moset får lite färg.Fiskgratäng med dragon

Inga kommentarer: