Anpassad sökning

lördag, juni 04, 2011

2007 Cliff Lede Cabernet Sauvignon Stags Leap District


Vi har tidigare provat en del Cabernet Sauvignon från Napa och årgång 2007 men det har varit de lite enklare och billigare varianterna. Att det är något speciellt med 2007 i norra Kalifornien kan vi bara hålla med om och i dag har det blivit dags att ta ett steg upp, både på prestige- och prisstegen. 2007 Cliff Lede Cabernet Sauvignon Stags Leap District kostar 475kr på Sb och det finns fortfarande några flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

Cliff Lede Vineyards i Stags Leap District startades 2002 och historien är låter nästan alltför bekant när det gäller Napa Valley. Kanadensiske affärsmannen Lede köper 25 ha dyr vingårdsmark, tar in välkända konsulter, bygger ultramodernt vineri och skapar dyra viner. Läs gärna mer hos Frankofilen som besökte Cliff Lede 2008.

Frankofilen blev inte helt övertygad när ha testade 2006:an men vi gillar det här vinet som passar vår smak kusligt bra. Druvblandningen består av 75% Cabenet Sauvignon, 12% Merlot, 7% Malbec, 4% Cabernet Franc och 2% Petit Verdot. Vinet har legat 18 månader på 60% ny fransk ek och 40% begagnade fat.

Här finns initialt en doft med massor av frukt - jordgubbar, svarta vinbär och hallon och i bakgrunden cigrrlåda och vingummi. Med några timmars luft djupnar dofterna och plommon- och chokladtoner blir tydliga.

Vinet har en bra syra. I munnen känns det som sammet men trots det saknas inte tanniner. Smaken är fruktig med svarta vinbär och körsbär. Här finns också kryddighet, en dos av fat och choklad (närmast Pucko, faktiskt!). Balansen är superb och av de 15% alkohol märks ingenting förrän temperaturen är uppe på rumsnivå och inte ens då är det på något sätt störande. 

Riktigt, riktigt bra men ändå är det något som säger att det nog inte blir fler flaskor. Nästan 500 kr är mycket för en lärarlön...

Vi dricker Cliff Lede C.S. till vansinnigt bra entrecôte från Nebraska, bea, bakad potatis och lite grönt vid sidan om, mest för samvetets skull.

Entrecôte och bernaisesås

3 kommentarer:

Vintresserad sa...

Det där låter riktigt gott... särskilt med 2004 Clos du Val från samma distrikt i färskt minne. Har du/ni möjligen provat båda? Kan du isådana fall jämföra? MVH - Vintresserad

johan p sa...

Nej, tyvärr har jag ingen erfarenhet av Clos du Val CS. Det närmsta jag kommit är en flaska 2007 som ligger och väntar i garderoben. Det vattnades i munnen efter att ha läst din rapport om 04:an.

Micke sa...

Tack för ett avsmakningsprov, jag låter min flaska ligga på rygg ett tag till. Det låter onekligen lovande.
VH