Anpassad sökning

onsdag, juni 30, 2010

2006 Ravenswood Zinfandel Old Vine Sonoma County


Tidigare i somras fick jag tips på Zinfandel i beställningssortimentet av Michel Jamais. Detta är första flaskan av dessa som korkas upp och en bättre start kunde sommarens zinprovningar vid grillen knappast få.

Jag har alltid hållt Ravenswoods Vintners Blend högt bland de riktigt billiga vinerna på denna druva men Old Vine Sonoma County är ett mycket bättre vin för inte speciellt mycket mer pengar. Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 179 kronor.

Däremot har jag inte varit lika imponerad av de betydligt dyrare vingårdsbetecknade vinerna från Belloni och Teldeschi.

Ravenswoods historia startar egentligen på allvar 1979 vid en provning i San Francisco då vinmakare Joel Petersons viner placerade sig både etta och tvåa. Några investerare fick upp ögonen för vinfirman som startades officiellt 1981. I dag är man en av de stora producenterna av Zinfandel men gör också vin på andra druvor. Den största delen av frukten köps in eftersom Ravenswood själva endast förfogar över 7 ha vingård.

2006 Old Vine Sonoma County är en blend med 79% Zinfandel, 12% Carignan, 5% Petite Sirah och 4% ej namngivna blå druvor. Vinet har legat 18 månader på fransk ek. 30% av faten var nya.

Faten är redan fint integrerade men det finns en svag ton av vanilj i doften som är ovanligt stram för en Zinfandel. Här finns gott om frukt i form av plommon, björnbär och mörka körsbär men också vitpeppar och kanel och en svag mintig ton av eukalyptus.

Vinet har ganska hög syra och björnbär, plommon och körsbär återkommer. Vitpepparn är dock utbytt mot svart dito. Alkoholhalten på 15% ger sig tillkänna i eftersmaken och det är min enda invändning mot vinet. Här finns en del trevliga tanniner och vinet bör klara och bli ännu bättre av några år i källaren.

För den som är tatueringssugen kan Ravenswoods ring av korpar rekommenderas då en sådan ger innehavaren livstids gratisprovning i Ravenswoods Tasting Room vid foten av Mayacamas Mountains i Sonoma.

Inga kommentarer: