Anpassad sökning

onsdag, april 07, 2010

2009 Gnarly Head ViognierGnarly Head som ägs av DFV Wines (f d Delicato Family Vineyards) gör en av de sämsta Zinfandels som jag smakat men jag är glad att jag gav firmans Viognier en chans. Det här är ett billigt och trevligt vin som fungerar utmärkt till en lätt rätt med viss förstärkning av frukt som till exempel dagens laxsallad med cantaloupemelon.

Gnarly Heads hemsida finns det ingen som helst information om att företaget skulle tillverka något viogniervin. Är det en specialprodukt för Sb? Ingenting finns heller att läsa om detta på imortören Tegnér Hermanssons hemsida. Enligt sidan är vinet gjort på 75% Viognier men vad som skulle vara resterande 25% är ej angivet. Kan det vara Chardonnay?

Nåväl, vinet har en behaglig doft med citrus, gråpäron, galiamelon och exotisk frukt. Smaken innehåller grape, citronzest och päron och är enligt Jen: "Bitter på ett trevligt sätt". Eftersmaken är aningen eldig trots endast 13,5% alkohol.

Måste också slå ett slag för syltade kumquats som vi med framgång använt som en smakbrygga mellan maten och vinet, bland annat till tonfiskcarpaccio och Taittingers standardcuvée. Det enda problemet med de söta och lite bittra citrusfrukterna är att de är ytterligt svåra att skiva upp utan att trasa sönder och en hel kan ibland bli lite för mycket av det goda. Receptet på syltade kumquats kommer från DN.


Laxsallad med äggnudlar

4 pers

100 g äggnudlar
1/4 huvud isbergssallad, strimlad
100 g färsk spenat
1/3 gurka, skivad
1/2 cantaloupemelon, skuren i tärningar
3 spring onions, hackade
1/2 röd paprika, strimlad
1 avokado, skivad
8 rädisor, skivade
1 morot, skivad
300 g kallrökt lax
1 dl böngroddar
4 syltade kumquats
25 g mandelspån, rostade
1 dl hackad koriander
2 msk hackad dill

Koka nudlarna och låt rinna av. Lägg upp allt på ett stort fat och smaksätt med dressingen.


Citrusdressing

1 lime, saften
1/2 apelsin, saft och zest
1 msk honung
1 msk sesamolja
1/2 thaichili, finhackad
2 tsk fisksås

Blanda väl och smaka av med ytterligare chili och fisksås.


Laxsallad med syltad kumquat

Syltade kumquats


350 g kumquats
1 l vatten
1 msk salt

LAG
2 dl vatten
3 dl socker

Tvätta frukterna och koka dem mjuka i saltlagen. Ta upp och låt rinna av.

Koka upp vatten och socker till lagen. Lägg i frukterna och låt dem koka i ca 25 minuter. Lägg upp på väl rengjorda burkar. Kan sparas flera månader i kyl. Receptet kommer från Dagens Nyheter.

Inga kommentarer: