Anpassad sökning

lördag, april 24, 2010

2007 Shafer Chardonnay Red Shoulder Ranch

2007 Shafer Chardonnay Red Shoulder Ranch

Det finns massor med varianter på Biff Stroganoff. Enligt det första nedtecknade receptet (från 1861) ska rätten innehålla senap och har också fått namn efter detta - "Biff a la Stroganoff med senap" eller på ryska "Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju". Det var först långt senare som tomatpuré kom med i bilden och långt innan någon bytte ut det dyra oxköttet mot falukorv.

Senap eller tomatpuré eller båda är omdiskuterat och det är inte heller säkert att Biff Stroganoff som det oftast hävdas, är uppkallat efter greve Alexander Stroganoff eller att köttet strimlades eftersom denne hade så dåliga tänder.
I dag struntar vi dock i dylika spekulationer och ställningstaganden och lagar helt enkelt efter Leif Mannerströms recept ur den eminenta boken "Husmanskonst" och till det hela korkar vi upp ett vin från beställningssortimentet som det visar sig att både Jen och jag tycker mycket bra om och som fungerar förträffligt till Mannerströms variant på den legendariska rätten.
Shafers 28 ha stora och svala vingård Red Shoulder Shoulder Ranch i Carneros har fått sitt namn från den hök som ofta jagar bland de ekologiskt odlade chardonnay-rankorna. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning och har legat 14 månader på nya franska fat (75%) och på rostfria stålfat (25%). Alkoholhalten är hög, 14,8%. Har Shafers chefsvinmakare Elias Fernandes lyckats integrera dessa?

Svaret på den frågan är onekligen: Ja! Detta är ett väldigt snyggt och nästan krispigt vin. Långt ifrån den bild av Amerikansk Chardonnay som många har.

I doften hittar vi äpple, melon, exotiska frukter som passionsfrukt och initialt massor av kiwi och krusbär. De sistnämnda drar sig dock tillbaka något efterhand som vinet får luft. Ekfatslagringen är uppenbar men ändå snyggt diskret och vi hittar en svag ton av rökt påläggskorv.

Smaken är också den mycket frisk och fruktig. Här finns både päron och äpple liksom krusbär och persika. Vi anar en liten men tydlig mineralton och ovanför allt svävar de franska faten.

Det är strålande gott och ett mycket bra val till Stroganoffen som vi gör med hängmörad amerikansk oxfilé och till det hela har vi smetana från Valios laktosfria sortiment som även icke laktosintolleranta borde prova som ett alternativ till crème fraîche (som vid sidan av smetana känns som rena viktväktaralternativet).

Biff Stroganoff

4 pers

600 g oxfilé, skuren i i centimetertjocka strimlor
1 gul lök, grovhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
200g champinjoner, klyftad eller halverad
smör och olja till stekning
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 oxbuljongtärning
5 dl gräddmjölk (4 dl mjölk, 1 dl vispgrädde)
salt och peppar

Bryn köttet hastigt i smör och olja. Ta köttet ur stekpannan men spara stekskyn. Fräs lök och svamp i lite mer smör. Tillsätt vitlök, puré och paprikapulver och fräs i ytterligare någon minut. Smula sedan över buljongtärningen och späd med gräddmjölken. Koka ihop allt och smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet och slå på stekspadet. Rör runt och låt allt bli varmt.

Servera med pressad potatis, saltgurka och smetana.

Receptet kommer från Leif Mannerströms "Husmanskonst".

Biff Stroganoff som serveras med
pressad potatis, smetana och saltgurka

3 kommentarer:

Kayaker sa...

Chardonnay till Biff Stroganoff! Mycket intressant! Kudos.

johan p sa...

Tack!

Både egna funderingar och lite googlande ledde fram till att en ganska stram Chardonnay med viss fatlagring nog skulle fungera bra tillsammans med Stroganoff.

Kayaker sa...

Jag måste absolut testa.
En kompis tyckte att en Riesling Spätlese Trocken var bra - bättre än en Dornfelder och en Aussie Shiraz - till rimmad oxbringa idag.