Anpassad sökning

torsdag, april 01, 2010

2004 Ridge Lytton Springs

2004 Ridge Lytton Springs

2007 tyckte Gary Vaynerchuk inte alls om det här vinet. 2010 tycker vi att det är mycket, mycket gott! När vi köpte våra flaskor för tre år sedan kostade de 299 kr på Sb.

Ridge har gjort Lytton Springs sedan 1972 och 2004 blandade Paul Draper och hans team ihop det av 79% Zinfandel, 18% Petite Sirah och 3% Carignan. Vingården Lytton Springs är belägen i Dry Creek Valley, strax norr om den lilla staden Healdsburg. Till källorna i Lytton åkte rika San Franciscobor under 1800-talet för att dricka det nyttiga vattnet.

2004 Ridge Lytton Springs har en mycket fruktig doft. Här finns diverse röda bär tillsammans med blåbär, björnbär och plommon. De sistnämnda både i färsk och torkad form. Lite fat, kryddor och rök anas också. Vinet har legat tretton månader på amerikanska lufttorkade ekfat varav 20% var nya och resten mellan ett och fem år gamla.

Det finns en del tanniner som ger behaglig strävhet. Också i smaken är vinet mycket fruktigt. Bären är både röda och mörka. Till skillnad från i doften hittar vi tydliga spår av vinbär och sötlakrits. Lite svartpeppar återfinns i eftersmaken som är skönt lång.

2004 Ridge Lytton Springs kommer att fortsätta förändras med mer lagringstid men frågan är om det verkligen kan bli bättre. Det är väldigt bra i nuläget och fungerar naturligtvis utmärkt till våra stekmackor som vi i dag gör på kalvstek.

Inga kommentarer: