Anpassad sökning

söndag, april 25, 2010

2008 Montana Pinot Gris Reserve


I går var det Jen som lagade mat och jag kunde ägna mig åt nostalgiskt musikletande på Spotify. Det är onekligen spännande att återupptäcka gamla hjältar men samtidigt ett oerhört effektivt sätt att förstå att man håller på att bli gammal. Var det verkligen så länge sedan det var 80-tal? Det känns som det var i går när "Kiss off" med Violent Femmes dundrar ut ur högtalarna.

Jen lagar Gnoccipaket med ruccolapesto efter recept från den brittiska tidningen Grazia och vi bestämmer oss för att dricka en enkel Pinot Gris från Hawke's Bay på Nya Zeelands nordö.

Maten smakar jättebra men Jen tycker att det är lite för mycket jobb och vi är ense om att det hade varit att föredra som förrätt.

Vinet doftar päron, gula äpplen, persika och vita blommor tillsammans med en hel del kryddighet.

Samma saker återkommer i smaken tillsammans med torkade aprikoser och mineral. Ett matvänligt vin med en aning restsötma för en billig peng.


Gnoccipaket med ruccolapesto och ricotta

4 pers

RUCCOLAPESTO MED RICOTTA
1 dl solroskärnor, rostade
1 dl riven parmesan
1 dl olivolja
ca 120 g ruccola
1/2 citron, pressad
örtsalt
svartpeppar
150 g ricotta

Mixa (ej osten) och smaka av med örtsalt och svartpeppar. Rör i ricottan.

GNOCCIPAKET
900 g potatis, skalade och kokade
2 tsk salt
2 msk olivolja
2 äggulor
325-250 g vetemjöl


Pressa potatisen och blanda med ägg, salt, olja och mjöl. Knåda ihop till en blank och slät deg. Låt vila i ca 10 min. Dela degen i fyra dela och kavla ut på mjölad arbetsyta till ca 2 millimeters tjocklek. Tryck ut rundlar med ca 8 centimeters diameter. Lägg en tesked ruccolapesto på ena sidam av rundlarna. Vik och pressa ihop kanterna. Lägg paketen i frys i ca 1 timme. Koka upp lättsaltat vatten och koka paketen i ca 3 minuter. De är klara då de flyter upp till ytan. Spara 1/2 dl vatten.

Blanda vattnet med chiliolja som du gör genom att fräsa upp 2 hackade vitlöksklyftor och 1 hackad röd chili med 1/2 dl olja.

Servera gnoccipaketen med chilioljan och nyriven parmesan. Garnera med ruccola eller persilja.

Gnoccipaket med ruccolapesto och ricotta

Inga kommentarer: