Anpassad sökning

lördag, april 03, 2010

2002 Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon

2002 Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon

Mayacamas vingårdar ligger på mellan 550 och 750 meter över havet på Mount Veeders sluttningar i gränslandet mellan Napa Valley och Sonoma. Sammanlagt förfogar man över 21 ha vingård där odlingarna består av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc och en liten lott med Zinfandel. Mayacamas Vineyard ägs och drivs av Elinor och Bob Travers och Bob är fortfarande chefsvinmakare.

Mayacamas gör varje år ca 4000 lådor vin. Störst är man på Cabernet Sauvignon som står för ungefär 1500 lådor årligen. Vinet blandas med Merlot och Cabernet Franc och 2002 var andelarna 95% Cabernet Sauvignon, 3% Merlot och 2% Cab Franc. Detta var några procent mer än vanligt av den förstnämnda druvan. Vinet spenderade 2,5 år på ekfat.

Vinet har en ganska enastående doft med vinbär och björnbär som får uppbackning av mandelmassa, blyerts, lagerblad och vitpeppar. Fatlagringen märks med doft av nyhugget trä och vanilj.

Smaken med 13,5% alkohol är initialt väldigt knuten och kort men vecklar ut sig med någon timmes luft. Röda bär som hallon samsas med de mörkare vinbären och björnbären. Här finns också en hel del örter och en antydan av tobak. Faten är helt integrerade.

En ovanligt lätt Cabernet Sauvignon från Kalifornien med frisk syra, en del tannintorrhet och behagligt lång eftersmak. Ett vin som smakar bra i dag om det får andas först men som med fördel kan sparas länge än. Jag köpte den här flaskan i höstas när Sb sänkte priset från 554 till 459 kr.

Vi dricker 2002 Mayacamas Vineyards Cabernet Sauvignon till helstekt hjortfilé med potatismos, broccoli och gräddsås.

2 kommentarer:

The Wall sa...

Vilken fantastisk blogg! Har samma minnesbekymmer själv och liknande bloggtankar.

johan p sa...

Tack!

Varför vänta? Jag tycker du ska köra igång direkt. Lycka till!

/Johan P