Anpassad sökning

söndag, april 18, 2010

2003 Bodegas Roda Rioja Roda Reserva

2003 Bodegas Roda Rioja Roda Reserva

I slutet av 1980-talet startades Bodegas Roda av Mario Rotliant och Carmen Daruella med målet att skapa något helt nytt. Sedan dess har Roda varit en av bodegorna som står för det nya Rioja eller på spanska "vinos de alta expresión". Det handlar bland annat om viner med lite mindre fat och vaniljton genom lagring på franska istället för amerikanska fat och dessutom med mer uttrycksfull frukt.

2003 Roda Reserva är gjort på 85% Tempranillo, 11% Graciano och 4% Garnacha. Doften är tät med plommon, körsbär, björnbär och blåbär. Här finns också kaffebönor, anis, och en skön ton av skog. Faten är närvarande men inte alls påträngande och vi hittar varken dill, kräftspad eller något liknande som kännetecknar de mer klassiska riojaviner som var på modet för några år sedan. 2003 Roda Reserva är lagrat 16 månader på hälften begagnade och hälften nya franska fat.

Smaken är ganska kraftig och kryddig med både röda och mörka bär, främst plommon och körsbär. En kärv friskhet i form av körsbärskärnor gör sig påmind liksom aningen lakrits. Tanninerna är mycket blygsamma men lägger ett tunt damlager i munnen. Längden är mycket bra men vi hade nog önskat lite mera fyllighet och är inte riktigt förtjusta i kryddigheten som sticker upp precis i slutet.

Tyvärr har vi inte Rodas flaggskepp Cirsion i källaren men däremot 2003 Roda 1 som är gjort på 100% Tempranillo och som det ska bli spännande att prova och se om det är ännu bättre än Roda Reserva som trots invändningarna är riktigt bra. Vi tänkte dock låta det vinet ligga ett tag till.

Vi dricker Rodas instegsvin till rådjursköttbullar som blev över förra helgen och som då frystes in, gröna ärtor och en svartrotspuré.Recept på denna finns i listan till höger men vi hoppar över den färska tryffeln och saltar istället med tryffelsalt som blivit lite av en favorit här hemma. Betydligt mycket bättre än tryffelolja.

Rådjursköttbullar med gröna ärtor
och svartrotspuré med tryffelsalt

2 kommentarer:

Sybariterna sa...

Hej

Tryffelsalt låter intressant, något du köper eller skapar på egen hand?

johan p sa...

Det hade inte varit svårt att göra eget tryffelsalt men jag köpte det. Har för mig att 100 g kostade en hundring.