Anpassad sökning

torsdag, april 15, 2010

2007 Restaurang Pontus! / Xavier Vignon Côtes du Ventoux Pussy, King of the Pirates


Söndagsmiddagen med våra nya och gamla vänner fortsätter med rådjursköttbullar, gräddsås, potatismos och smörsvängda rotfrukter. Som tillbehör har vi farsans ättiksgurkor och morsans lingonsylt. Det skånska familjesamarbetet fortsätter då det var farbror Bertil som lade ner rådjuret i Boserupskogarna.

Att dricka till detta har vi restaurang Pontus! första egna vin. Vinet har tagits fram i samarbete med Xavier Vignon. Pussy, King of the Pirates är en blend på 60% Syrah, 25% Grenache och 15% Mourvèdre och har såklart gjorts för att säljas på Pontus Frithiofs restauranger men 250 flaskor lanserades i december förra året i beställningssortimentet.

Namnet på vinet kommer från en av boktitlarna på fototapeten i restaurang Pontus! på Brunnsgatan 1 i Stockholm. Det är meningen att det ska komma fler viner från samarbetet med Xavier Vignon men än så länge har jag inte sett eller hört något ytterligare om detta.

Pussy, King of the Pirates har tydlig doft av smörkola och vitpeppar. Vidare finns här både röda bär som vinbär och hallon och mörkare blåbär och plommon. Vi hittar också katrinplommon och gräs.

Även i smaken är de röda bären fler än de mörka men här finns också aningen katrinplommon. Tanninerna är på plats men är mycket snälla liksom en fint balanserad syra. Ett bra vin som är förträffligt ihop med viltköttbullarna men allra, allra bäst är ändå Liselotte Watkins etikett som faktisk slår det mesta jag sett på en vinflaska. Ser med spänning fram emot hur de kommande varianterna ska smaka och se ut.

Vi avslutar middagen med lakritspavlova med (tyvärr frysta) hallon och björnbär och Moscato d'Asti från Viberti.


Rådjursköttbullar

det blir ganska många

1 gul lök, finhackad
smör
1 dl gräddmjölk
1/2 dl skorpmjöl
1 kg malet rådjurskött
1/2 kg malet fläskkött
1 ägg
1 msk viltkrydda*
salt
peppar

Stek löken i en matsked smör. Låt svalna. Blanda gräddmjölken med skorpmjöl och låt svälla i 10 minuter. Bland ihop de två köttsorterna med lök, skorpmjölsblandningen, ägg, lite salt och peppar. Stek en liten klick i smör och smaka av så att det är lagom med kryddor. Rulla sedan köttbullar med blöta händer och stek på mediumvärme runtom.

*Jag gör en enkel kryddblandning genom att rosta lika delar timjan och rosmarin med lite korianderfrön, svarpepparkorn. smulade lagerblad och några enbär och sedan mortla.

Rådjursköttbullar

9 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Hade precis uppmärksammat detta vinet och lagt en beställning, så jag tackar för noteringarna! Fick visst bästa köp i allt om vin.

Kul att få en bakgrundshistoria till vinet. Samtidigt var det nästan roligare att tänka sig en galen fransos som ville sticka ut lite och valde ett riktigt otraditionellt namn ;)

Harald sa...

Matbilder uppskattar vi!

johan p sa...

Vård o Vin,

Jag håller med dej och med tanke på alla snurrpellar i vinvärlden vore det knappast någon omöjlighet.

johan p sa...

Det ska så klart bli spännande att så småningom läsa vad du tyckte om vinet.

johan p sa...

Harald,

Kul att du uppskattar matbilderna.

Själv har jag ett kluvet förhållande till amatörbilder på mat som till skillnad mot proffsens, ofta ser rent osmakliga ut. När Jen fick en ny kamera kändes det som om det inte gick att skriva mer om mat än vin på bloggen och samtidigt nästan uteslutande ha närbilder på vinetiketter.

Marcus sa...

Hola.. bra recept som man mer än en gång tagit till sig. Senast potatistårtan som satt som en smäck.

No2 som kommer att lanseras av Xavier för pontus kommer att bli vitt. har jag hört, säkert släpp i april/maj kan jag tänka.
// Ha d

johan p sa...

Kul att du både provat och gillat recept från bloggen, Marcus.

Tack för info om Pontus No2. Jag ska hålla utkik.

Vård o Vin sa...

I allt om vin lät det som om flaskorna skulle må bra av att ligga lite, men av din beskrivning låter vinet rätt så färdigt. Vad tror du, ska man knäcka flaskorna direkt?

johan p sa...

Tyvärr drack vi upp båda våra flaskor men hade vi haft fler kvar hade jag nog bara inväntat första bästa tillfälle att ta fram korkskruven.