onsdag, juni 30, 2010
2005 Cline Cellars Viognier California
I dag äter vi pankopanerad torskfilé från Öresund med mangosalsa och creamed corn. Det japanska ströbrödet gör frasigt underverk med de redan från början fantastiska fiskfiléerna men det är mangosalsan som gör att vinet kommer till sin rätt. Vinet behöver lite hetta från den gröna chilin och exotiska frukttoner från mango och ananas. Jag föredrar dock McManis yngre variant på samma druva som letade sig in i Sb:s sortiment i våras.
Efter att Fred Cline tagit examen från U.C. Davis startade han 1982 Cline Cellars i den lilla staden Oakley, 5 mil väster om San Francisco i Contra Costa County. Några år senare flyttades verksamheten till Carneros.
Cline Viognier doftar gula blommor, citrus, persika, honungsmelon, ananas, päron och citrus. En svag ton av mineral tittar fram både i doft och smak.
Vinet har låg syra, aningen fadd smak och lite oljig konsistens. I smaken finns citruszest och ananas. När värmen stiger ger sig de 15% alkohol sig till känna.
Inte något dåligt vin men inget som utmärker sig eller ger några bestående intryck.
Mangosalsa
6 pers
125 g tärnad mango
75 g tärnad ananas
1,5 grön spansk peppar, hackad
5 salladslökar, skivade
2 avokados, tärnade
1 röd paprika, tärnad
1 lime
3 msk kallpressad rapsolja
1 dl koriander, hackad
Salt
Svartpeppar
Blanda allt och pressa över saften från en lime. Tillsätt olja och smaka av med salt och svartpeppar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar