Anpassad sökning

söndag, augusti 30, 2009

2006 Emilio Moro Ribera del Duero Malleolus

2006 Emilio Moro Ribera del Duero Malleolus

Jag hittar inget lämpligt vin till lördagens mat och ber Den långe Jugoslaven om hjälp. Till min förvåning plockar han fram 2006 Malleolus från de ganska urplockade hyllorna på Regeringsgatan. Jag trodde inte att det vinet skulle vara drickbart på flera år men med en rejäl luftning funkar det riktigt bra.

Mallelous från trendiga Ribera del Duero har med sina höga poäng från kända vinrecensenter varit ett omtalat vin de senaste åren och Malleolus håller den höga klass som betygen antyder.

Inspirerade av taffelbloggaren Gitto gör vi biffmacka på flat iron/top blade-kött med avokado och chimichurri som vi lägger mellan stekta skivor levain.

Det finns tusentals varianter på den gröna grillsåsen chimichurri som ursprungligen kommer från från Argentina och Uruguay. Gemensamt är att det ska vara någon form av syra från t ex vinäger eller citron, olja, chili, vitlök och hackad persilja. Recept på min variant som innehåller både persilja och koriander hittar ni nedan.

2006 Mallelous har en lite jordgubbssyltig doft men här finns också mörkare björnbär och plommon som tillsammans med choklad, tjära och rosépeppar gör det mycket angenämt. Fatlagringen märks tydligt.

Det gör den också i smaken men inte i någon störande omfattning. De mörka bären kommer på första plats men här finns också en kryddig nejlikosmak. Vinet har ganska hög syra och naturligtvis en del tanniner. Efter en halv dags luftning är de dock inte de minsta besvärande. Smaken sitter i ganska länge.

Jag återkommer gärna till Mallelous men även om det fungerar bra redan nu (med rejäl luftning) väntar jag gärna några år med årgång 2006.

Chimichurri

½ dl koriander, hackad
1 dl bladpersilja, hackad
1 medelstor schalottenlök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl olivolja
½ msk rödvinsvinäger
½ msk pressad citron
½ tsk chili flakes
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Blanda allt och förvara i burk i kylskåp. Passar allra bäst till grillat kött.

Inga kommentarer: