Anpassad sökning

lördag, september 05, 2009

2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc

2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Fredag med klassisk Sauvignon Blanc från Marlborough på Nya Zeelands sydö. Cloudy Bay som startades 1985 har vineri och vingårdar i Marlboroughs Wairau Valley som ligger inklämt mellan regionens bergiga norra och södra delar och som blivit centrum för landets vinindustri.

De första vinrankorna planterades i Marlborough så sent som 1973 och Sauvignon Blanc är den vanligaste druvan. Klimatet i Marlborough är ypperligt för denna druva men det regnar alltför sällan och därför kostbevattnas en stor del av områdets 11 500 hektar druvodlingar. Förutom Sauvignon Blanc odlas också Chardonnay, Riesling och Pinot Noir med stor framgång. Cloudy Bays Chardonnay från 2007 hoppas jag förresten kunna testa inom kort.

2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc är ung, kanske alltför ung men trots varningar från flera vinskribenter väljer vi att dricka den redan nu.

Den har precis allt man förväntar sig i en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland men utan överdrifter och med en hel del elegans. I doften hittar vi krusbär, nässlor, äpple, gräs och citrus, framför allt grape men ingen kattlåda.

Smaken domineras av citrus, både grape samt citronsaft och citronzest. Mineraltonerna är också tydliga. I munnen är viner krispigt men smakerna är inte helt i balans. För det är syran alltför dominerande.

Vinet fungerar bäst med mat och vi äter slätvar med tomatrisotto och basilikabuljong efter ett recept i ”Allt om mat” och fortsätter med en jättefin Tomme de Chevre och galet gott knäcke från Hara Gård utanför Östersund.


Tomatrisotto

4 pers


250 g
cocktailtomater

2 schalottenlökar, finhackade

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk smör

2 dl avorioris

1 dl vitt vin

2 dl tomatjuice

5 dl vatten

2 msk kycklingfond

25 g smör

2 dl parmesanost, riven


Snitta och skålla körsbärstomaterna. Kyl dem i kallt vatten och dra av skalet och halvera tomaterna. Ställ åt sidan. Hetta upp smör i en rymlig kastrull, fräs ris och lök under omrörning ca 1 min. Häll i vinet och låt koka in och blanda sedan i tomatjuicen och rör om, sänk värmen. Blanda sjudande vatten med kycklingfonden. Sjud risotton på medelvärme, rör och späd lite åt gången med het kycklingbuljong tills all buljong har kokat in. Det tar ca 18 min tills risotton är klar. Blanda i parmesanost och smör samt de halverade cocktailtomaterna.Basilikabuljong


4 pers


1 dl
basilikablad, löst packade

0,5 vitlöksklyfta, finhackad

25 g smör

1,5 dl kycklingbuljong, av fond


Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixer och häll på het buljong. Kör ca 30 sek eller tills buljongen fått en fin grön färg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker också att den är riktigt bra idag. Jag vet inte lagringspotentialen på Cloudy Bay men jag tror inte på någon längre lagring. God är den men den börjar bli lite väl dyr idag. Som vanligt är det väl vår kronkurs som delvis ställer till det. Maten till verkar smaskens./Höganäs

johan p sa...

God dag Höganäs,

Maten var mycket riktigt smaskens men jag tyckte inte vinet övertygade och jag tänker inte ge det någon chans att bli bättre med lagring.

Har ingen erfarenhet av tidigare årgångar men jag hoppas komma över någon flaska 2006 Te Koko som var slut direkt i Sthlm men som finns kvar i Malmö.