Anpassad sökning

lördag, augusti 01, 2009

1996 Heitz Cellar Cabernet Sauvignon Martha's Vineyard

1996 Heitz Cellar Cabernet Sauvignon Martha's Vineyard

Martha's Vineyard i det här fallet är inte alls den berömda semesterön utanför Cape Cod i Massachusetts. Istället är det en mindre än 14 Ha stor vingård strax söder om Oakville i Napa som sedan första skörden 1966 levererar druvor exklusivt till Heitz och uteslutande är det Cabernet Sauvignon det handlar om.


Martas vineyard som drivs helt ekologiskt omges av eukalyptusträd och vinet är omtalat för sina toner av mint i både doft och smak.

Heitz Cellars
stora framgångar kan till stor del förklaras med druvorna från Marthas men givetvis spelar grundaren och vinmakaren Joe Heitz också en stor roll. Joe arbetade innan han och frun Alice startade eget, bland annat som assisterande vinmakare på Beaulieu Vineyard och var dessutom drivande bakom inrättandet av Department of Enology vid Fresno State College.

Joe Heitz dog 2000 och numera drivs Heitz Cellars av syskonen Kathleen Heitz Myers och David Heitz, den senare vinmakare.

Vi dricker 1996 Heitz Cellar Cabernet Sauvignon Martha's Vineyard till grillad entrecôte från Texas med den speciella marmorering som amerikanskt biff har och det blir helt sanslöst mört och gott. Tillbehören håller vi på en enkel nivå; potatis, majrova och kålrabbi kokas och får sedan lite färg på grillen och till köttet har vi också ett örtsmör och grillade gula knipplökar.

Vinet då? Jo, tack riktigt , riktigt, riktigt bra! I doften finns toner av de berömda eukalyptysträden men framför allt handlar det om svarta vinbär (färska, men även i form av gelé) och körsbär. Lite längre i bakgrunden finns det också blyerts och ceder.

Smaken domineras också av svarta vinbär men här finns också en kryddighet av svartpeppar och mint. Tanniner finns men de är mest i form av torrt damm.

Var då allt bra? Nja, ska vi gnälla på något är det nog att vinet upplevdes som aningen tunt i mitten men detta blev bättre efterhand som det luftades.

Ett strålande vin som inte är speciellt amerikanskt i stilen. Mer, tack!

2 kommentarer:

Winepunker sa...

Marthas Vineyard 1978 är en av de riktigt stora cabbar från Napa jag druckit (fem år sedan). Håll i vinet 10 år till och håll sedan i hatten, det blir bara bättre med åren.

johan p sa...

Om jag hittar en säck med pengar investerar jag nog i en låda som får ligga i källaren i tio år men tyvärr var det här enda flaskan för nu…