Anpassad sökning

söndag, augusti 23, 2009

2003 Ridge Santa Cruz Mountains

2003 Ridge Santa Cruz Mountains


Ridge var ytterligare en producent Jen och jag besökte på vår alltför korta visit i Kalifornien i februari. Inte heller här var det något riktigt vingårdsbesök utan bara ett kort stopp i deras tasting room vid anläggningen i Lytton Springs, Dry Creek Valley, Sonoma. Den väldigt slingriga vägen från Calistoga, genom skogen och uppför berget till Geyserville var förresten en av de vackraste jag kört på.

Väl framme vid Ridge provade vi ett antal zin-blends från 2005 och 2006 och min första Syrah från Ridge, 2005 Lytton West som jag gillade så pass att en flaska fick följa med hem till Stockholm. Det kliade i fingrarna att låta plastkortet betala även för en 1977 Monte Bello för $500 och viss besinning krävdes.

Frukten till bourdeauxblenden i 2003 Santa Cruz Mountains kommer inte alls från Sonoma som vi besökte utan från Santa Clara County söder om San Francisco, där Santa Cruz Mountains ligger. Årgången baserades på 68% Cabernet Sauvignon och 23% Merlot samt kryddades med 5% Petit Verdot och 4% Cabernet Franc.

Att dricka 2003 Santa Cruz Mountains redan nu är definitivt i tidigaste laget även om vi anar en begynnande mognad men vilket bra vin det redan är!

Doften är fruktig, aningen kryddig och med väl avvägd fatbehandling. Ganska svår att beskriva så vi drar helt enkelt till med ”Draper perfume,” d v s hallon, körsbär, svarta vinbär, asiatisk five spice, lite vanilj och ceder. Dessutom klara toner av fudge och på det hela aningen choklad.

Smaken innehåller också svarta vinbär, körsbär och choklad men även aningen rök. Det finns så klart fortfarande en hel del tanniner men för den som liksom vi inte kan hålla fingrarna borta går det som ni förstår alldeles utmärkt att korka upp nu. Våra resterande flaskor får dock ligga några år till.

Till detta kraftpaket gör vi en ragu på vildsvin med kantareller som vi äter med pappardelle och rejält med nyriven parmesan.


Vildsvinsragu

5 pers

500 g
malet vildsvinskött
1 stor schalottenlök, strimlad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, skuren i tunna slantar
1 blekselleristjälk, skuren i tunna slantar
3 hg kantareller
olja
1,5 dl
rött vin
0,5 dl
balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 lagerblad
2 msk torkad oregano
1 msk torkad rosmarin
1 liten nypa peperoncino
salt
svartpeppar

Stek köttet ganska hårt i olja i en stekpanna. Stek lök och grönsaker i en stor gryta. Flytta över köttet till grytan och stek svampen i stekjärnet. Lägg sedan även denna i grytan. Häll i vin, vinäger och fond och tillsätt kryddorna. Koka ihop alltsammans och smaka av med salt och peppar.

Servera med någon lite grövre pasta t ex pappardelle, någon grönsak och nyriven parmesan.

7 kommentarer:

Ruso sa...

Härligt med fina recensioner på det här vinet. Jag har köpt på mig dem under ett par år utan att smaka. Dina omdömen klingar fint. Ridge tillhör en av mina favoriter. Jag har större tålamod än de flesta bloggarna tror jag, eller mindre vinkonto. De får ligga till sig. Har du något bra recept på rådjur? De har käkat upp blasten på våra rödbetor, så nu vill vi ha rådjursstek. ;-)
Lillian White Hawk har kommit, förresten.

Anonym sa...

Härlig läsning och vildsvinet verkar sanslöst gott. Ridge har jag druckit genom åren och det jag har lärt mig att dom klarar av många års lagring (och att dom dessutom blir bättre). Tyvärr är flaskorna nu slut men det går ju att köpa nya./Höganäs

Anonym sa...

Ridge tillhör dina favoriter men du har köpt på dig utan att smaka? Aldrig smakat deras viner?

Winepunker sa...

Det som är riktigt kul med Monte Bello är hur fenomenalt den utvecklas. Jag hade förmånen att få prova 1978 (blint) för något år sedan, ett storartat vin, det årets absolut största vinupplevelse.
Varje gång det kliar i fingrarna och jag känner impulsen att öppna en flaska tänker jag på hur bra de blir som gamla och lägger varsamt tillbaka mina '00-talsflaskor.
Santa Cruz Mountains är på många sätt en 'Monte Bello Light' och beter sig lite på samma sätt (lite stum i unga år men utvecklas strålande) fast i expressfart och inte till samma höjder. Jag provade 1997 för knappt två år sedan, den var fortfarande mycket tidigt i mognadscykeln och hade klar potential.

Anonym sa...

Wine Punker!!Jag håller med dig den äldsta jag druckit var Geyserville (ursäkta stavningen) och det är var ju en Zinfandel från 1993 och den var suverän, inget tecken på att "ramla ihop". Ridge Montebello har jag tyvärr bara druckit lite yngre grejor mitten på 1990 talet och dom har alltid varit bra./Höganäs

johan p sa...

Ruso,

Nej, jag har inte något speciellt rådjursrecept på lager men jag har gjort hjortgrytan (finns i listan) med rådjur och den är väldigt god.

Kul att du fick tag på en Lillian!

johan p sa...

Anonym,

Du får läsa Rusos inlägg en gång till så tror jag att du inser att han kan ha Ridge som favorit fast han köpt och lagt undan Santa Cruz Mountains under ett par år utan att smaka på de årgångarna. Själv har jag lagt undan Monte Bello från 00-talet utan att smaka och Monte Bello tillhör en av mina absoluta favoriter.