2000
Låt mig med en gång säga att mat och vin inte var en perfekt match i dag. Jag trodde att denna Chablis från 2000 skulle vara betydligt mer utvecklad än vad den var vilket gjorde att det inte riktigt funkade med den gratinerade osten.
Dessutom blir jag inte riktigt klok på vinet. Det har hela tiden en bedårande doft med olika sorters citrusfrukter som grape och clementin, gröna friska Granny Smith, en svag ton av päron samt melon – både honung och galia. Här finns också mineral och smör. Initialt är fattonerna ganska påträngande men med lite luft försvinner de nästan helt.
Smaken är inte lika hundraprocentigtigt övertygande. Direkt efter flaskans öppnande är det inte bra alls men när vi någon timme senare sätter oss för att äta faller bitarna på plats och jag har då inga som helst problem att förstå att det här är en Grand Cru och att prislappen är därefter. Mineralkaraktären är ganska påtaglig och här finns en välbalanserad fatsmak. Citrustonerna ligger hela tiden i framkant och vinet har en ganska fet munkänsla.
Senare på kvällen, efter maten känns syranivån i vinet alldeles för påtaglig och det är inte speciellt kul alls att smutta på det sista glaset.
Några år till i källaren hade nog bara gjort gott för 2000 Château Grenouille.
Jag köpte tre flaskor
Maten blev mycket lyckad men det borde som sagt varit en mer moget vin för att möta upp på bästa sätt.
Dessutom kändes det lagom dekadent att göra sås på Grand Cru-vin.
Chablisbakad slätvar
2 pers
4 slätvarfiléer
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk finhackad persilja
2 stjälkar blekselleri, skurna i fina slantar, ca
1 gul lök, halverad och skuren i ca
Lägg fiskfiléerna i en skål med vin i ca 1 timme. Koka upp vatten i en kastrull och koka lök och selleri i 2 min. Spola med kallt vatten och låt rinna av i sil. Lägg grönsakerna i botten av en smord form. Placera fiskfiléerna ovanpå. Spara vinet. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjöl och se till att smeten blir slät. Häll i vinet. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och koka i ytterligare några minuter. Vispa ner persiljan. Smaka av med salt och peppar. Bred såsen på fisken. Baka i ugn 200ºC i ca 15 minuter. Blanda riven ost och bröd. Ta ut formen och lägg på ost/brödblandningen. Gratinera i ugnen tills det får fin färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar