Anpassad sökning

onsdag, augusti 12, 2009

2007 Sequillo White


Sista dagen på semestern kräver såklart mat med lite tanke bakom och just den här till ära dricker vi sydafrikanskt, något som inte händer allt för ofta här hemma. Kanske för att jag många gånger druckit röda viner därifrån som inte alls tilltalat mig. Idag är det dock vitt som gäller till fisken från Öresund. Vi har efter besöket på Råå laddat upp med massor av fisk efter frysraset tidigare i år.

Sequillo Cellars i Swartland startades av Eben Sadie som återvände till Sydafrika år 2000 efter en längre utflykt och arbete i Tyskland, Österrike, Bourgogne och även Oregon. Eben anser att han i dag har en mer europeisk syn på vin och ser tradition och terroir som mycket viktiga ingredienser i ett bra vin.

Vinet är kryddigt och doftar mycket frukt i form av päron, persika, gula plommon, gula äpplen och ananas men här finns också vanilj, mineral och citruszest.

Smaken är ekig och även här finns det gott om kryddor. Frukten återkommer med päron, gula och röda mogna äpplen samt honung.

Det smakar utmärkt och fungerar förträffligt med rödspättafiléerna som ugnsbakas tillsammans med tändstickstunna strimlor av morötter och fänkål och serveras med smörslungade potatisar och kantareller. Till detta serverar vi en saffranssås.


Rödspätta på fänkål och morotsbädd med saffranssås och smörslungad kantarellpotatis

2 pers


Fisken

300 g rödspättafilé

1 fänkålsstånd, skuren i tändstickstor strimlor

2 morötter, skurna i tändstickstor strimlor

1 lime, zest och skal

salt

peppar

Strimla morötter och fänkål i tändstickstora strimlor.. Lägg i en ugnsfast form. Salta lätt Placera fiskfiléerna ovanpå. Salta och peppra och strö limezest på. Pressa limen och häll josen i formen. Täck med folie och baka i 200ºC ca 25 minuter.


Saffranssås

½ gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk smör

1 msk vetemjöl

½ kuvert saffran

½ dl vatten

1,5 dl crème fraîche

2 msk hummerfond

½ lime, zest och skal

salt

vitpeppar

Fräs lök och vitlök i smör. Lägg i mjölet och späd med vatten. Rör ordentligt och tillsätt fond, crème fraîche, lime och saffran. Smaka av med salt och peppar.


Smörslungad kantarellpotatis

8 små potatisar

1 hg kantareller

2 msk persilja, hackad

2 msk smör

salt

svartpeppar

Koka potatisen i vatten och stek kantarellerna i smör. Häll av vattnet från potatisen och ånga av. Lägg i kantarellerna med smöret och persiljan. Krydda med salt och peppar. Vänd runt.

Inga kommentarer: