Anpassad sökning

onsdag, augusti 05, 2009

Ojai RedRed är namnet på en blend från Ojai med Pinot Noir och Syrah från olika årgångar som inte klarade Adam Tolmach höga krav och därför inte buteljerades separat under vingårdens namn.Innehållet och andelarna är inte helt kända men att det är Pinot Nior och Syrah det handlar om är ingen hemlighet och tydligen är det störst andel av den senare druvan.
Initialt doftar det också en hel del röda Pinot Noir-bär, framför allt hallon och jordgubbe men efterhand som vinet får andas blir bären mörkare och mörkare och efter en halvtimme svävar mörka körsbär, plommon och björnbär ovanför de friska och syrarika hallonen och de söta jordgubbarna.Fram träder också toner av tobak och hela tiden lurar eukalyptys i bakgrunden. Svagt visserligen men klart märkbart.
Blandningen av röda och svarta bär finns också i smaken, framför allt gör sig jordgubbarna påminda och vad jag minns harv jag aldrig tidigare provat ett vin med nypontoner i smaken men det hittar jag i Ojai Red tillsammans med mint.
Vinet är mjukt och tanniner finns det i stort sett inga alls. Alkoholhalten är måttliga 14% men trots det finns det en ganska kraftig eldighet. Dock ej så kraftig att jag upplever det som störande.
Ett riktigt bra vin med mindre prislapp än vad de vingårdsbetecknade vinerna från Ojai brukar ha.
Vi drack Ojai Red till strutsburgare som grillades och serverades med alla klassiska hamburger-tillbehör. Tidigare i veckan besökte vi Evas strutsar utanför Ängelholm och jag passade då på att köpa strutsfärs som kändes roligare och mer spännande än filé.
Strutsfärsen fungerade utmärkt till burgare men eftersom köttet innehåller väldigt lite fett blandade jag både i grädde, ägg och rökt skinka. Dessutom använde jag achochili som smaksättare. Mums!

Strutsburgare
4 st
600 g strutsfärs
4 skivor rökt skinka (påläggstyp)
1 ägg
0,25 dl vispgrädde
1/2 gul lök
1 anchochili, strimlad och finhackad utan kärnor och mellanväggar
1 msk chilisauce
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
3 stänk Tabasco
Blanda allt och forma till burgare. Grilla några minuter på varje sida. Servera med bröd och hamburgertillbehör.

2 kommentarer:

Café Rotsunda sa...

Johan

Du är för grym. Nu borde du vara större än Vår Kokbok.

Har du tid med annat än att laga mat, äta och skriva recept?

*ler*

Starkt jobbat ... jag är imponerad!

johan p sa...

Michel,

Jag som tycker att det inte blivit så mycket matlagning i sommar...

Har ägnat mesta tiden åt att baka levain-bröd men det är jag å andra sidan ganska bra på nu ;-)