Anpassad sökning

lördag, augusti 15, 2009

2005 Lillian Winery Syrah White Hawk

Egentligen hade vi tänkt dricka australiensiskt i dag men Peter Lehmans 1998 Shiraz Stonewell var tyvärr slut när jag kom till Regeringsgatan och istället plockar vi fram en betydligt mycket yngre Syrah från Maggie Harrisons Lillian Winery. Jag har som jag tidigare skrivit om en svaghet för ung Syrah så det ska säkert gå bra ändå.

Maggie Harrison var tidigare assisterande vinmakare åt Manfred Krankl på Sine Qua Non så hon bör ha god koll på hur man gör vin på Syrah. Numera är Maggie vinmakare på Antica Terra i Oregon. Lillian är hennes eget märke och än så länge gör man endast Syrah med frukt från White Hawk Vineyard i Santa Barbara County, Kalifornien.

Den Långe Jugoslaven med familj har under vår semester skött om våra törstiga basilikaplantor med den äran och jag försöker inkludera örten i det mesta vi lagar för tillfället. I går blev det strimlor i gräddfilen som vi hade till morotssoppa och i dag hoppas jag att det ska fungera med basilika i balsamicosåsen jag tänkte att vi skulle ha till entrecôte från Texas som får färg på grilljärnet och sedan går färdigt i ugnen.

Till detta blir det råstekt potatis och vaxbönor med lite riven parmesan och tryffelolja. Det finns så mycket fina svenska grönsaker just nu att det är svårt att välja!

Vinet som får en timme i karaffen är magnifikt! Den ganska blommiga doften är stor och innehåller salta charkuterier, läder, tobak, körsbär och björnbär. De sistnämnda kommer fram först efter att vinet fått luft.

I den ganska kryddiga smaken (15,5% alkohol) hittar vi lakrits, viol, svarta vinbär, björnbär och mörk choklad. Eftersmaken är väldigt lång och tanniner saknas inte. Applåd!

Nedan följer recept på balsamicosåsen men observera att det är baserat på att man först har stekt kött i pannan. Eftersom vi låter köttet gå klart i ugn passar detta tillagningssätt perfekt men om man istället steker biffar får dessa ligga och vila under tiden.

Balsamvinägerreduktion med färsk basilika

2 pers

1 schalottenlök, finhackad
1 dl
balsamvinäger
2 dl
vatten
3 msk kalvfond
10 basilikablad, strimlade
2 msk smör

Stek köttet i olja och lått denna vara kvar i pannan. Tillsätt schalottenlök och stek i några minuter. Tillsätt vinäger och skrapa ur stekpannan. Häll i vatten och fond. Koka ner tills ungefär hälften återstår. Rör ner basilikan och tillsätt sedan smöret. Rör till det smälter och såsen blir blank.

20 kommentarer:

Vintresserad sa...

Kul att läsa om Lillian Syrah. Har gått och funderat på den ett tag, men prislappen är lite avskräckande. Har för mig att du provat Ojais Syrah-viner, kan du göra ngn slags jämförelse? MVH -

johan p sa...

Jo, jag har provat några olika Syrah från Ojai bland annat från White Hawk (2004) som var mycket bra. Visst finns det likheter men utan ansträngning avgår Lillian med segern vid denna begränsade jämförelse. Mest handlar det om elegans och balans där Lillan är ett par strå vassare.

Lillian påminner mer om The Raven från Sine Qua Non (som också innehåller en del druvor från White Hawk) än om Ojai.

Anonym sa...

Hej och tack för dina mat och vintips!
Köpte du White Hawk på systembolaget? Blev nyfiken men kan inte hitta den på bolagets hemsida.

johan p sa...

Jag köpte den på Sb. Den finns i beställningssortimentet under dolt nummer som du säkert får av Divine om du kontaktar dem: gunnar.nordgren@divine.se

Kayaker sa...

Dolt nummer? Inte hitta?
Jag får en klockren träff när jag söker på "Lillian". Är det "California Syrah" som spökar och gör er osäkra?

Anonym sa...

Ja, där är den. Tack skall ni ha!

johan p sa...

Skönt att det finns andra som har bättre koll än vad jag har.

Kayaker sa...

Spännande nog så finns det en Lillian White Hawk Syrah (som starkvin!) i databasen för exakt samma pris med hemligt artikelnummer. Den är dock slut.

Ruso sa...

Det här blir spännande. Jag la in en beställning igår. Jag anmälde intresse till Divine i maj, men har inte hört att den skulle finnas att beställa.

johan p sa...

Jag fick mail från Divine i slutet av juni att Lillian och Antica Terra fanns att beställa.

Kayaker sa...

Divine har bekräftat att den som syns i BS som "California Syrah" är White Hawk, precis som jag trodde.

Ruso sa...

Det låter bra. Jag ser fram emot leveransen. Så här skrev Gunnar på Divine till mig i Maj.
"Jag har satt upp dig på Lillians reservlista ifall någon/några inte vill ha sin allokering."

Så det här är "good news" även om det inte kom från dem utan från den här bloggen. Det lönar sig att läsa bloggar! Tack Johan P för att du skrev om vinet. Jag provar dina recept allt för sällan. De jag gjort har varit succée. Tack för härlig läsning!

johan p sa...

Ruso,

Jag håller tummarna för att du ska få tag på en flaska!

Kul att recepten du provat varit till belåtenhet. Jag blir glad för att bloggen har läsare och ännu roligare är det förstås om recepten kan inspirera :-)

Ruso sa...

Jag har haft kontakt med Divine och det ska finnas 15 kvar. Det ska nog gå vägen.

Per sa...

Kul! Jag köpte 3 st av Maggie i våras och har varit lika imponerad varje gång! Lite meck, och dyrt, att få hem vinet men värt varenda krona. Ska bli kul att testa 06:an i vinter också :D

Löpte på mig 6 st av Divine också. Sjukt gott vin helt enkelt.

Några timmar i karaff rekommenderas starkt.

johan p sa...

Tyvärr var detta min enda flaska och jag får försöka hålla mig till nästa årgång kommer.

Ruso sa...

hej, Satt och kollade på lite bloggar om Lillian Whitehawk. Dök på din och ser att vi hade en dialog för 5 år sedan här. Ikväll är det dags att öppna denna flaska. Det ska bli spännande. Det blir i en blindprovning med mina vinbröder.

johan p sa...

Hej Ruso,

Det låter som en trevlig provning! Du får gärna höra av dig om hur det smakade.

Tyvärr har jag inte en enda Lillian i min blygsamma samling för tillfället. Som du kanske sett på bloggen drack jag 2006 i våras. Ett härligt vin!


/Johan P

Ruso sa...

Lillian är ett härligt vin med det där lilla extra. Alla var imponerade av det. Det kommer att växa ytterligare för de lyckliga som har flaskor kvar. Kvällens vin blev dock, i en helt annan stil, Kevin Arnold Shiraz 2004. Jag har druckit en del Kevin A, men den här var så himla bra och på topp just nu. 2004 var ett exceptionellt år för Kevin A, redan från början. 2009:an som finns på SB nu är lite mer fatig och saftig har jag förstått. Jag får köpa och testa. Jag har inte köpt på 3 år. Det bara blir så ibland. Det finns så mycket spännande att upptäcka. Det tredje vinet var en Crozes Hermitage A. Graillot 2005. Den var så avskalad och ren och ska inte ha mer tid. Jag gillar den, men någon tyckte den var hemsk. Nå ja, jag gillar suröl och grappa också, så smaken är olika, som tur är.

johan p sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.