Anpassad sökning

söndag, augusti 09, 2009

2005 Longboard Vineyards Syrah Dakine Vineyard

2005 Longboard Vineyards Syrah Dakine Vineyard

Longboard håller till i en lagerlokal ett litet industriområde i Healdsburg. Vi besökte dem under vår Kaliforientripp i vintras och provsmakade en hel del av deras olika viner. Longboard producerar förutom tre Syrah även Pinot Noir, Merlot, Carignan, Sauvignon Blanc (ett grape-fruktigt vin som är det bästa från Amerika jag druckit på denna druva), två Cabernet Sauvignon och en söt Sémillon.

Longboardfolket är precis så laidback i verkligheten som de vill framstå på sin hemsida. Jen och jag fick tillbringa ganska lång tid i deras tasting room omgivna av lådvis med Longboard-viner och surffilmer på storbilds DVD innan Sadie dök upp och serverade oss vin för provsmakning.

Longboard är en ganska ny firma och druvorna till detta vin planterades av en av Longboard-ägarna, Oded Shakked år 2000. Namnet Dakine är hawaianska och betyder ”det bästa.”

Firman startades av Oded från Israel som ramlade in på vinmakning när han var i Bordeaux och fick tillfälligt arbete på Chateau Lafitte där han hoppades kunna tjäna ihop till ännu en tid som skulle ägnas åt hans stora intresse – surfing. Istället blev han via UC Davis, vinmakare på Jordan Winery i Sonoma och tillsammans med Robert Watkins och Bruce Lindquist startades så småningom Longboard.

Dakine Vineyard i Russian River Valley är till största delen planterad med Syrah men en mindre del består av flera olika druvsorter som alla finns representerade i detta vin. I den ”field blend” som blev 2005 Syrah Dakine Vineyard var 89% Syrah, 3% Grenache, 3% Zinfandel, 2% Carignan, 1.5% Malbec och 1.5% Petite Sirah. Druvorna fermenterades i samma tank och fick sedan ligga 20 månader på franska ekfat, varav 30% var nya. Sammanlagt gjorde Longboard 290 lådor av detta vin år 2005.

Vi provade vinet med mycket gott resultat till kamben som först kokats i en timme och sedan fick en snabb visit på grillen där de fick färg och karamelliserad yta med hjälp av en katrinplommonglace som blev väldigt god. Denna fick också bli till en kall sås med hjälp av lite crème fraîche.

Vinet som är mycket mörkt gör succé runt bordet. Doften upplevs, trots att vi sitter utomhus som kompakt och innehåller gräs, mörka bär som björnbär och blåbär, ek och jord. Smaken är kraftig med påtaglig ek-karaktär och mörka samt röda bär (björnbär, körsbär).

Ett kompakt och fruktigt vin som inte saknar ryggrad i form av syra och tanniner. Mycket bra och jag vill ha villa och grill!

2005 Longboard Vineyards Syrah Dakine Vineyard kostade $45.


Katrinplommonglace

1/2 dl socker
2 dl katrinplommon
1 dl äpplemos
3 msk äpplecidervinäger
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 tsk liquid smoke
1 tsk worcestershiresås
2 tsk kinesisk soya
1 jalapeño, grovhackad
1 anchochili, strimlad
1 tsk chilipulver
Tabasco
salt
svartpeppar
2 msk Maizena

Smält sockret i en kastrull så att det blir ljust brunt. Tillsätt övriga ingredienser utom Tabasco, salt, peppar och Maizena. Koka på svag värme i ca 10 minuter. Kör med stavmixer till en slät sås. Smaka av med Tabasco, salt och peppar. Red med Maizena utrört i lite vatten.

Ta undan hälften av glacen och tillsätt 2 dl crème fraîche så blir det en fruktig och god sås att servera till köttet.

2 kommentarer:

Café Rotsunda sa...

Jag kan inte låta bli att le.
Ser att även du har sprungit på Longboard - en av alla härligt knasiga winemakers i Kalifornien som helt plötsligt bestämde sig för att göra vin.

Lite ojämn producent, men helt klart personlig!

johan p sa...

Förutom Syrah Dakine Vineyard och deras Sauvignon Blanc som var underbar blev jag inte överväldigad av de (visserligen OK) viner vi provade på Longboard men det är kul att upptäcka ”nya” producenter som inte är representerade i Sverige. Är dock inte ett dugg förvånad att du känner till dem ;-)