Anpassad sökning

onsdag, juli 01, 2009

2004 Merryvale Chardonnay Silhouette

Silhouette är Merryvales vita presigevin och just nu säljs det till nedsatt pris på Sb tillsammans med firmans bästa röda vin, Profile.

Merryvale
är från Napa Valley, närmare bestämt St Helena och var det första vineri som byggdes efter förbudstiden. Det är numera för litet och Merryvale har byggt en ny anläggning längre söderut. Druvorna till Silhouette kommer från olika vingårdar i Napa och Carneros, bland annat från Merryvales egen Stanly Ranch Estate Vineyard där också Starmont, Merryvales moderna vineri ligger.

2004 Silhouette fick ligga 17 månader på franska ekfat varav 76% var nya. 2004 gjordes 1100 lådor av detta vin som doftar vanilj, päron, citrus, rostade nötter och smörkola.

Smaken är rejält kryddig men inte av alkoholhalten på 14,5%. Det är först när vinet kommer upp i rumstemperatur som vi känner en störande alkoholhetta. Också i smaken hittar vi smörkola och päron. Eftersmaken är magnifikt lång. Ett snygg hantverk som inte är det ekmonster jag väntat mig men heller inte så bra att jag köper fler flaskor.

Vi dricker 2004 Merryvale Chardonnay Silhouette till samma mat som till Petaluman senast. Fräsh sommarmat och avokadon gör den förträfflig till ekad Chardonnay.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Tack för det. Även jag har noterat prissänkningarna och funderat på det här vinet. Låter ju inte så illa, men nja... Profile kunde jag inte låta bli dock. Har du smakat?

johan p sa...

Nej, det enda jag köpte på rean var den här. Har dock funderat på Profile och Giaconda Shiraz om de finns kvar men tänkte hålla mej till efter semestern.

Vintresserad sa...

Hur tycker du att Petaluman står sig mot Merryvales chard?

johan p sa...

Petaluma som är fruktigare och har mer tropiska toner är mycket lättgillad och står sig väl mot Silhouette även om jag inte upplever australiensaren som lika snyggt gjord. Skulle jag köpa någon av dem igen hade det nog trots allt blivit Petaluman som också är på rea (229 kr). Givetvis köpte jag den några dagar innan sänkningen.