Anpassad sökning

söndag, juli 05, 2009

2004 Dutton-Goldfield Syrah Dutton Ranch Cherry Ridge Vineyard

När det här vinet från Dutton-Goldfield släpptes på Sb i februari 2008 var kanske inte mottagandet det allra bästa. Vinskribenter klagade på att vinets beståndsdelar inte var integrerade ordentligt. När vi nu ett och ett halvt år senare öppnar en flaska har vi dock inte mycket att gnälla över. Kanske spelar de låga förväntningarna en roll men oj vad det är kul att bli positivt överraskad. 2004 Dutton-Goldfield Syrah Dutton Ranch Cherry Ridge Vineyard är jättebra!

Syrahdruvorna till det här vinet är kommer från den del av Russian River Valley som kallas Green Valley. I det svala klimatet odlas mestadels Chardonnay och Pinot Noir men vingården Cherry Ridge får på sin sydsluttning precis tillräckligt med värme för att Syrah-druvorna ska mogna och här odlar Dutton-Goldfield strax över 2 ha Syrah, vilket 2004 blev till 910 lådor vin.

Doften är fruktig av mörka bär som björnbär, vinbär och blåbär. Här finns en ganska markerad kryddighet i form av svartpeppar och lakrits, om man nu kan kalla lakrits för en krydda, samt gröna gräsiga toner och även lite drag av mörka vingummi.

Smaken är tät och mycket fruktig. Även här är det mörka bär det handlar om. Men lite choklad och örter finns också med i bilden liksom en antydan om syrlighet.

Vi dricker det läckra vinet till en lamm-pilaff som smakar mycket bra och kombinationen mat/vin fungerar ypperligt. Det är så där gott att man blir irriterad över sin mättnadskänsla…

Jag har ingen stor erfarenhet av Dutton-Goldfields viner men är de så duktiga som detta och den Chardonnay från Dutton Ranch från 2005 som vi smakade förra sommaren ska jag definitivt också prova 2006 Pinot Noir, också från Dutton Ranch som finns på Sb för närvarande.


Lamm-pilaff serverad på spenatbädd

4 pers

½ kg lammfärs
olja
salt
svartpepparpeppar
2 tsk brunt senapsfrö
1 tsk kumminfrö
1 gul lök, finhackad
1 grön paprika, hackad
1 medelstark chilifrukt
1 lagerblad
½ kinesisk (solo) vitlök, finhackad
2 dl
basmatiris
1 msk smör
1,5 dl
vitt vin
2,5 dl
kycklingbuljong
½ tsk cayenne-peppar
1 tsk mald kummin
4 tomater, urkärnade och hackade
3-4 vårlökar, hackade
färsk koriander, hackad
1,5 dl
pinjenötter, rostade
100-200 g babyspenat

Stek lammfärsen i olja. Salta och peppra. Ställ åt sidan. Hetta upp mer olja i en stor gryta (mediumvärme) och tillsätt senaps- och kumminfrö. Stek i någon minut och tillsätt sedan lök, paprika, chili och lagerblad. Fortsätt steka tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt då vitlök, smör och ris. Stek vidare några minuter under omrörning. Tillsätt sedan vinet och koka tills det nästan blir torrt i grytan. Häll i kyckling buljongen och den stekta lammfärsen. Lägg i cayenn-peppar, kummin. Koka upp och sjud under lock i ca 20 min, tills riset är klart. Tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar. Ta grytan från värmen och tillsätt tomat och vårlök. Låt stå i några minuter.

Skölj spenaten väl och lägg därefter upp den på tallrikar. Lägg pilaffen ovanpå och garnera med pinjenötter och färsk koriander. Servera med bröd.

Receptet kommer från ViciVino.

Inga kommentarer: